У львівській обласній дитячій лікарні ОХМАТДИТ півторамісячному малюку, що народився практично без стравоходу, вперше в Україні сформували власний орган малотравматичним способом, повідомляє Zaxid.net. 

Для цього до Львова двічі спеціально приїжджав дитячий хірург Вроцлавського медуніверситету, президент асоціації дитячих хірургів Польщі Даріуш Патковський.

Рятували доношену дівчинку вагою 2,6 кг. Обстеження показало, що у немовляти є лише початок стравоходу і його закінчення, а середини довжиною 5 см нема. Дитину одразу скерували в хірургічне відділення, де їй зробили гастростому (отвір, через який їжа потрапляє прямо у шлунок).

“Нас відразу попередили: такі вади в Україні не лікуються, – розповіла мама новонародженої. – Ми дізналися, що у Польщі дітей з такими вадами успішно оперує дитячий хірург Даріуш Патковський, який часто приїжджає до Львова, ділиться досвідом з львівськими дитячими хірургами. Лікар у Києві, в якого ми спостерігалися, це нам підтвердив”.

Співпраця львівських дитячих хірургів з професором Патковським триває 9 років.

За словами завідувача операційного відділення львівського ОХМАТДИТу Андрія Дворакевича, саме польський професор малотравматичний метод формування власного стравоходу у дітей, що народилися з довговідрізковими атрезіями. Він провів найбільше таких операцій у світі – 36. Патковський – єдиний дитячий хірург у Східній Європі, хто робить такі операції.

Фото: Gazeta Wrocławska

“Інколи, коли стінки стравоходу дуже витончені, потрібно провести три-чотири операції. Але такі операції професор проводить малотравматичним способом – ендоскопічно, через отвори 3 мм, не травмуючи грудної клітки”, – пояснив Дворакевич.

Успішне проведення такої операції, за словами медиків, лише половина справи. Після операції дитину ще треба виходити. Дівчинка тиждень провела в реанімації, на п’ятий день після операції малюку через спеціальну трубочку влили розчин, аби подивитися чи не пропускають шви на з’єднанні частин стравоходу.

Таке ускладнення, за статистикою, є у 30% прооперованих дітей. Прооперована дитина його уникнула.

Джерело: Економічна правда