Згодом ці монети мають повністю витіснити паперові 1, 2, 5 та 10 гривень, пише прес-служба Нацбанку, пише “Lviv.com”.

Які монети ввели в обіг зараз?

Від 27 квітня в обігу з’являться монети нового зразка номіналом 1 та 2 гривні. Монети номіналом 5 та 10 гривень планують ввести протягом 2019-2020 років.

А що робити зі старими грошима?

Поки що нові 1 та 2 гривні діятимуть разом з банкнотами та монетами старого зразка. Однак, паперові гривні цього номіналу Національний банк України більше не друкуватиме.

“Новими монетами українці зможуть розраховуватися одночасно з банкнотами відповідних номіналів необмежений період часу, доки монети поступово не замістять банкноти в обігу. Вилучатися з обігу банкноти номіналом 1 та 2 гривні не будуть, із часом монети повністю замінять зношені та пошкоджені банкноти”, – розповів директор Департаменту грошового обігу Національного банку України.

Як виглядають нові монети?

Невеликі за розміром, виготовлені зі сталі з гальванічним покриттям, що дає можливість знизити вартість їх виготовлення.

Вага нової монети номіналом 1 гривня становить 3,3 грама, а номіналом 2 гривні – 4 грами. Для порівняння, монета номіналом 1 гривня старого зразка удвічі важча – її  вага становить 6,8 грама.

В Україні ввели в обіг монети замість паперових гривень

Фото: Нацбанк

Для чого це потрібно?

За словами директора Нацбанку, це:

  • оптимізує співвідношення банкнот і монет у обігу, що відповідає сучасним потребам держави та економіки;
  • відповідає світовому досвіду, який свідчить про те, що номінальні ряди налічують у середньому 12 номіналів грошових знаків;
  • підвищить строк служби грошей, оскільки монети перебувають в обігу близько 20 років, а банкноти – приблизно 1,5 роки;
  • заощадить біля 1 млрд грн, оскільки державі не доведеться так часто перевипускати паперові гривні.