Другий рік поспіль пресдтавництво ЄС в Україні збирає в одних залах прогресивних та успішних людей в Запоріжжі.  Якою мовою говорити з європейцями, які цінності сповідує Європа та чому дуже важливо українцям розвивати всередині країни маленьку Європу. Про це поговорили на зустрічах з офіційними представниками та тренерами Представництва Європейського Союзу.  Щороку кількісні показники людей, які цікавляться обраним Україною шляхом зростають і цьогорічна зустріч у Запоріжжі це дуже добре демонструє.

Якщо порівнювати з минулим роком, то різницю можна помітити відчутну. Найперше це пов’язано із отриманням Україною безвізового режиму в червні минулого року. Мешканці нашого регіону активно користуються відкритими кордонами та прагнуть на практиці пізнати Європу. За словами Давида Стуліка, прес-аташе представництва Європейського Союзу в Україні, який особисто був присутнім на травневій зустрічі з запоріжцями,  – найбільш активно користуються безвізом саме мешканці південного та східного регіонів України. Трохи більше, ніж на 10% зросла зацікавленість  Європою у нашій частині України. Це дуже хороший показник і втішаюча динаміка.

“Якщо для мешканців Західної України європейська тематика і все, що пов’язано з Європою уже є частиною життя, то у Запоріжжі люди тільки нещодавно, напевно з отриманням безвізу, почали активізовуватися. Кардинальної різниці між людьми, у власне сприйнятті Європи я не бачу, все потихеньку вирівнюється. Мені доводилося бувати на Луганщині, там дійсно багато людей, які жодного разу не були за кордоном, у тому числі через небажання пізнавати. Зараз люди проявляють ініціативу і шукають відповіді на свої запитання. ” – зазначив Давид Стулік.

Представництво ЄС в Україні привезло до Запоріжжя насичену програму: тренінги, брейн-ринги, презентації – в Запоріжжі та Енергодарі. На початку зустрічі запріжцям презентували нові можливості, які у цьому році пропонує реалізувати ЄС. Далі провели насичений тренінг з грамотності написання грантових заявок. Саме на першу частину зустрічі прийшла дуже активна група підприємців та членів громадських організацій.

“Цьогоріч прийшло дуже багато підприємців та представників ГО, відмінним є те, що люди прийшли з чіткими запитаннями. Якщо у попередні роки було помітно, що інформації та досвіду обмаль, то зараз ми бачимо людей вже з практичним досвідом. З того часу, як ми стали проводити тренінги з написання грантових проектів я познайомився з багатьма людьми з великою частиною спілкуємося. Хочу відмітити у багатьох вдалося написати проекти і отримати під їх реалізацію фінансування” – відзначив Давид Стулік.

В Україні активно реалізовують реформи з 2015 року, перші громади утворилися саме тоді. Спілкуючись з головами громад ми зрозуміли, що в ОТГ є потреба у спеціалістах з написання проектів. Власне, саме інвестиції і розвиток зможуть забезпечити у майбутньому повноцінне життя створених громад в рамках реформи децентралізації. Чи достатньо одного тренінгу на цю тематику, чи все ж варто працевлаштувати людину, як пройде курс навчання писатиме проекти в майбутньому?

“Безперечно, якщо така людина є, і можна собі дозволити в неї інвестувати, то це було б дуже доцільно. Це фактично інвестиції в розвиток громади. В країні існують комплексні курси, після проходження яких, спеціаліст точно розумітиме мову проектів, які цікаві європейцям. У будь-якому разі треба практикуватися, я знаю багато людей, які написали з десяток проектів і все ж отримали фінансування під один з них. Ці люди не проходили спеціального навчання, а отримали загальну інформацію і методом набивання шишок навчилися робити інвесторам привабливі пропозиції. Зрештою, спеціально для громад створені профільні центри. Точно знаю, що в Запоріжжі є “Центр з підтримки розвитку місцевого самоврядування”, там є спеціаліст, який допомагатиме написати проект. Але ключовий момент – допомагатиме, не варто розраховувати що хтось сяде, проаналізує можливості твоєї громади і напише ідеальний проект, який візьмуть європейці. Суть децентралізації саме в колективному управлінні.”

Європу в Україні будує сьогодні саме молодь, тож представництво ЄС привезло до Запоріжжя цікаві заходи і для студентів

Зустріч представництва ЄС та запорізької молоді пройшла у дуже європейському форматі – в центральному парку “Дубовий Гай”. Брейн-ринг для 14 команд пройшов під відкритим небом. Європейська тематика у запитаннях вікторини дуже активізувала молодих людей, змусила згадати історію Європейського Союзу та окремих країн членів ЄС та тих, хто проявляв бажання бути її членом. Історія скажімо Туреччини, яка десятки років тому підписали асоціацію про співпрацю, а трохи згодом подала заявку на членство здивувала багатьох, хто цього не знав. Командам називали характеристики чи факти з історії, а вони мусили назвати країну, яка на їхній погляд відповідає характеристикам. У випадку з Туреччиною, правильних відповідей було небагато.

Серед учасників були команда, які складалися з двох осіб, а були і ті, які прийшли третиною університетської групи. Змагання проходили протягом більш ніж  2 годин, молодь настільки захопилася процесом, що запеклий бій між командами фіналістами вийшов за межі регламенту. Модератору довелося вигадувати додаткові запитання та імпровізувати.  Загалом європейська тематика зацікавила запорізьку молодь, навіть прохожі зупинялися, щоб почути правильні відповіді від модераторів заходу. Давид Стулік каже, що з кожним роком молоді люди стають все більш обізнаними:

“Не заперечую, чув сьогодні і дуже дивні відповіді, наприклад я зрозумів, що є люди, які не в курсі, що Італія скажімо вже є членом ЄС, та само як Греція. Втім, ми побачили також і молодих людей, які дуже точно відповідають на запитання, а ще точніше описують чим керувалися, визначаючи вірний варіант. Це приємно, є заради чого працювати. Результати завжди мотивують до додаткових дій, це саме цей випадок  – підкреслив прес-аташе представництва ЄС в Україні”

У цьому році ще багато цікавого заплановано від представництва Європейського Союзу, у 2018 році велика увага буде приділена саме комунікації з молоддю та розвитку підприємницької діяльності. Прийняте рішення про підтримку розвитку комунікації між мешканцями Європейського Союзу та мешканцями країн членів Східного партнерства, а такою підтримка малого та середнього бізнесу активно виконується. А самі запоріжці завжди відкриті до нової інформації та нових можливостей.

Мирослава Балабан