Екологічна ситуація міста Запоріжжя та регіону важка та неоднозначна. Величезна проблема полягає у тісному співіснуванні заводів, що знаходяться в центрі житлових забудов та в недосконалості очищувальних технологій. Обсяги викидів речовин-забруднювачів у атмосферу повітря стаціонарними джерелами (без урахування вуглецю діоксиду) за 2015 рік склали 83,3 тис. т (96,0 % до обсягів викидів за 2014 рік).

Проте не зважаючи на шкідливий та однозначний вплив на екологію та здоров’я запоріжців, існує проблема збору, вивозу та переробки сміття. Як відомо, усі відходи які ми викидаємо, компанія «Умвельт Запоріжжя» вивозить до сміттєзвалища де повинні сортуватися, захоронювати або відправляти на переробку.

Ще з 1 січня цього року українці дізналися, що відтепер мусять сортувати побутове сміття. Чому був викликаний такий ажіотаж? У 2012 році до Закону України «Про відходи» додали пункт, яким «забороняється з 1 січня 2018 року захоронення на полігонах неперероблених (необроблених) побутових відходів». Вказаний пункт складений у відповідності до двох Директив ЄС – 1999/31/EC та 2008/98/EC,  які врегульовують поводження із сміттям у країнах Європи. Ці документи вказують, що саме і за яких умов необхідно робити з відходами, класифікують сміття і описують стратегію скорочення кількості вивезених на сміттєзвалища відходів.

Оскільки з 1 вересня цього року асоціація Україна – ЄС запрацювала у повному обсязі, тепер українці мають переналаштуватися на європейський лад — спробувати виконувати закони так, як це роблять у Європі.

Запорізькій полігон, на який щодня привозять сотні тонн твердих побутових відходів, розташований на околицях Шевченківського району. Загальна площа території – понад 40 гектарів – це 80 футбольних полів. Тут захованні кухонні відходи, старий пластик, шматки паперу і поліетилену, порожні консервні банки. Цікаво, що звалищі вже більше 60 років, а заповнене всього на 17%.

А згідно з Законом України «Про відходи» вказано: «Побутові відходи – відходи, що утворюються в процесі життя і діяльності людини  в житлових та нежитлових будинках (тверді, великогабаритні, ремонтні, рідкі, крім відходів,  пов’язаних з виробничою діяльністю підприємств) і не використовуються за місцем їх накопичення».

Також у законі описується термін «сортування відходів». Законодавчо цей термін описується так: «сортування відходів – механічний розподіл відходів за їх фізико-хімічними властивостями,    технічними складовими, енергетичною цінністю, товарними показниками тощо з метою підготовки відходів до їх утилізації  чи видалення».

8 років тому в країні була спроба запустити спеціальні сміттєві баки для сортування сміття. Та чи щось завадило мешканцям міста збирати непотріб відповідно до контейнерів, чи то змішування всього до купи у машини для вивозу сміття, не допомогли ефективно розвити цю ідею.

Як же тоді сьогодні привчити себе до ретельного відбору та сортування побутового сміття? Та чи потрібно це місту? Як виявилось, потрібно. На сайті петицій міста Запоріжжя можна знайти петиції з закликом:  «Компании «Вельтум-Запорожье» начать организовывать раздельный сбор мусора в городе Запорожье»! «Демонтировать все мусоропроводы в многоэтажных домах Запорожья, а все финансовые расходы на демонтаж компенсировать за счёт сдачи в металлолом металлических составляющих мусоропроводов — 289 кг металла с одного подъезда»! «Сварить и поставить, рядом с мусорными баками, простенькие решётчатые контейнеры для ПЭТ-бутылок, а на боковину решётчатого контейнера прикрепить металлический «почтовый ящик» для сбора батареек»!

Отже, очевидно, що практика збирання сміття та його переробка – це шлях до розвитку та крок до безпечного та чистого довкілля. Проте для того, щоб стати на крок ближчими до розвитку – містам необхідні спеціальні контейнери у кожному районі і біля кожного будинку. Сортувальники повинні ретельно сортувати сміття , а не змішувати його в купу. А найголовніше – навчитися людям самостійно сортувати сміття ще вдома і мати для цього окремі урни, привчаючи як себе так і своїх дітей до корисної звички яка гарантує чисте та безпечне майбутнє.