У сусідній Польщі ціни на товари першої необхідності, та й загалом – практично на все в рази нижчі, ніж в Україні. Це при тому, що рівень заробітних плат істотно відрізняється і не варто навіть наголошувати за ким перевага. Журналісти сайту “Вголос” провели власне розслідування і дізналися думки експертів з приводу того, що відбувається з українськими цінами.

В Україні, де мінімальна зарплата становить 3700 гривень, стрімко зростають ціни на продукти харчування. Зокрема, кілограм свинини у нас коштує 120-170 гривень, літр молока – 23-28 гривень. А зовсім недалеко, у сусідній Польщі, де мінімальна заробітна плата майже 16 тисяч гривень, а середня – понад 30 тисяч гривень, молоко коштує 12-14 гривень, а свинина від 65 гривень. Чому так?

Журналісти порівняли ціни у польських супермаркетах та українських (за курсом 7,6 грн за 1 злотий). Різниця – просто вражаюча.

Продукт Ціна в Україні в грн. Ціна у Польщі в грн..
Молоко 23-28 грн 12-18
Куряче стегно 68 38
Помідор сливка 9-12 6,5
Свиняча лопатка 120 67
Сік яблучний 19-28 15
Гриб печериця 45-60 23
Філе індика 107 57
Куряча четвертина 47 23-29
Йогурт 19,8 (280 грам) 23,5 (400 грам)
Аналіз цін у польських супермаркетах «Тesco» і «Biedronka» та українських роздрібних мереж.

Однакові ціни у Польщі та Україні  хіба на хліб та хлібобулочні вироби, газовані води. Разом з тим рибу та вироби із неї у Польщі можна придбати за значно дешевшими цінами.

Фото, зроблене в одному із польських супермаркетів. Автор – Мар’ян Заблоцький

Чому в і без того бідній Україні продукти настільки дорогі у порівнянні з Польщею? Про це «Вголос» запитав у експертів.

«На аграрному ринку уже є монополії»

Андрій Новак, голова Комітету економістів України:

Високі ціни на продукти харчування в Україні пояснюються декількома факторами. Перший – це зростання вартості енергоресурсів. В Україні для приватних підприємств вартість газу та електрики зростає дуже високими темпами. Вагомим чинником, який впливає на ціни – це і девальвація гривні. У нас також відбувається постійне здорожчання імпортних продуктів. Впливає на ціни в Україні і те, що українські аграрні виробники більшу частку своєї продукції експортують закордон, а те, що залишилося – продають на внутрішньому ринку. І таким чином ціни у нас є високими.

У Польщі ж стабільний курс злотого, він не змінюється протягом уже кількох років. У нас же гривня постійно падає, відбувається інфляція. У поляків також вищий ступінь конкуренції серед місцевих компаній. У нас навіть на аграрному ринку уже утворюються монополії.

Мар’ян Заблоцький, економіст, Голова ГО «Українське товариство економічних свобод»:

Справді, у нас усі продукти харчування тваринного походження є значно дорожчими, ніж у Польщі. Найбільший розрив між цінами у Польщі таУкраїні ми спостерігаємо саме на ринку м’яса птиці: у Польщі усе значно дешевше.

Якщо ми візьмемо наприклад, ринок курятини, то він у нас повністю монополізований. Бо 60% від усього обігу виробляє Миронівський м’ясокомбінат. Крім того, саме цей гігант отримує великі виплати із державного бюджету. І відповідно, якщо на українському ринку найбільший виробник курятини піднімає ціни, то весь ринок на це реагує і теж піднімає ціни. Власне ми за цим зараз спостерігаємо, адже в останній тиждень курятина вкотре суттєво подорожчала.

Ціни у польських супермаркетах

Крім того ціни у нас ростуть і через неоднозначне митне законодавство. Наприклад,  щоб привезти в Україну ту ж курятину,  потрібні спеціальні морозильні камери. І у мене є такі дані від експортерів про те, що ввіз курятини в Україну навіть з тієї ж Польщі у нас блокується на митниці. Були випадки – коли імпортери провозили через кордон великі партії курячого м’яса, то їм просто на українському кордоні сказали вимкнути холодильники і наші митники тримали їх там протягом тривалого часу. І як наслідок – продукція зіпсувалась.

Фото, зроблене в одному із польських супермаркетів. Автор – Мар’ян Заблоцький

Крім того, у сусідній країні дешевше молоко. У них воно коштує  14 гривень , у нас  молоко і за 20 гривень важко віднайти. Причому в Польщі молоко буде значно вищої якості, ніж наше.

Крім продуктів харчування у Польщі на третину дешевший одяг. Це все пояснюється імпортними митами, які в Україні є дуже складними. Не маючи добрих стосунків із митниками, імпортерам вкрай важко все правильно оформити. Крім того у нас не можна ввозити ніякого одягу без дозволу торгового бренду, у Польщі такого немає – от у них і все дешевше.

Ціни у польських супермаркетах

«Підприємці свої товари продають у великих мережах з націнками ледь не 80%»

Володимир Лановий, екс-міністр економіки України:

Інфляція – це категорія, яка знаходиться під впливом кількох чинників та багатьох факторів. У цьому випадку функцією держави є коригування курсу гривні та антимонопольні дії. А цього у нас не спостерігається.

От наприклад, Національний банк України почав додатково друкувати гривню. Він це робить, щоб погасити величезний дефіцит у бюджеті та борги. Усі ці гроші формально та номінально збільшують обороти і росте інфляція. Процеси друкування грошей призводить до росту цін в Україні. Якщо курс гривні падає, а долара росте, то всі імпортні товари, починаючи від харчових і закінчуючи автомобілями – зростають.

З іншого боку, ціни на продукти у нас настільки високі, бо підприємці свої товари продають у великих мережах з націнками ледь не 80%.

Вагомим є і той фактор, що селянин відділений від ринку. У нас є велика кількість посередників, які займаються оптовими поставками, у них є гарне фінансування від банківської сфери, дешеві кредити. Тоді як селяни та фермери не можуть розраховувати на кредити та самостійно займатись поставками свого продукту. У нас немає кооперативів, які є у тій же Польщі: вони без посередників продають споживачу свої продукти. Там представники кооперативів у великих містах мають своє місце на продовольчому ринку, і це без посередників.

Ціни у польських супермаркетах

Впливає на ціни в Україні й ПДВ, який постійно підвищується. Цивілізовані країни уже зрозуміли, що податок на додану вартість є неефективним. Вони познижували ставки ПДВ на продукти харчування, одяг, медикаменти та на дитячі товари. У цих країнах розмір цього податку або нуль, або максимум 7% . В Україні ПДВ на продукти харчування становить аж 20 %. Його треба знижувати.

Крім того, в Україні дійсно відбувається монополізація ринків, коли приватні чи державні компанії монополізують газові чи продуктові ринки. У нас повний диктат монополій та абсолютна відсутність антимонопольних дій з боку регуляторів. Тарифи на все тільки ростуть. Тоді як, наприклад, у Європі раз на кілька років знижуються тарифи для мобільних операторів. Це робиться, оскільки є розуміння, що у компаній збільшується кількість клієнтів, ростуть прибутки.  У нас же такого годі й очікувати. Нас поставили на межу виживання: споживач в Україні немає жодних прав – натомість за все платить. У тій же Польщі є чіткі правила та відсутність монополій. От тому у них все значно дешевше, попри високі доходи населення.