Депутат Запорізької обласної ради Юрій Ружин один з небагатьох, хто наважився сказати правду і досить відверто про стан медицини в Запорізькій області.

У той час, як у світі панує епідемія коронавірусу, в Запоріжжі немає ні чим лікувати, ні кому лікувати пацієнтів. Мова зараз йде навіть не про заражених COVID-19, а про людей з хронічними, серцево-судинними чи іншими захворюваннями. Пандемія коронавірусу потребує додаткових ресурсів та засобів, а в нас немає чим перекрити поточні потреби.

Окрім реформи децентралізації, якою попередня влада передала на місця великі суми коштів (для прикладу, до реформи бюджет Запоріжжя був 3 млрд., після – 2019 рік  трохи більше 9 млрд.), сфери, які реформувалися бути підтримані субвенціями з державного бюджету. В таких умовах громади могли розпорядитися коштами для власних потреб: забезпечення діяльності сфери освіти, медицини, ремонти та реконструкції, організація масштабних заходів та навіть закупка комунального транспорту.

Нинішня влада скоротила надходження до бюджетів громад та залишила їх без субвенцій. Грошей нема  сказали в Києві. Хоч ще навесні 2019 року все було добре, рівень ВВП продовжував зростати, гроші були, а за прогнозами, варто підкреслити МВФ та інших світових організацій, в Україні грошей мало побільшати.

Пройшло пів року і ситуацію розвернули на 360 градусів.

Вчора в Запорізькі ОДА відбулася нарада за участю головних лікарів медичних закладів області. Також, відбулася зустріч голів фракцій облради, які вимагали призначення позачергової сесії, на якій хотіли зробити перерозподіл коштів, щоб хоч якось закрити дірки в медицині. Депутат Юрій Ружин назвав цифру 400 мільйонів гривень, саме стільки не вистачає медицині запорізької області щоб хоч якось продовжити існувати. Він деталізував:

– Обласна клінічна лікарня – 50 млн. грн.
– психоневрологічний диспансер – 50 млн. грн.
– протитуберкульозний диспансер – 50 млн. грн.

І це при тому, що в області провели оптимізацію, закривши десятки профільних лікарень. В нормальних країнах слово “оптимізація” означає збереження ресурсів та покращення якості обслуговування, в Україні — топорне закриття медичних закладів без вивільнення коштів!

“Зараз не фінансується практично нічого, все, що обіцяли медицині в рамках реформи було неправдою. Державна служба здоров’я, за словами монобільшості “Слуг народу” повинна була отримати 5% від ВВП, але пізніше слуги передумали й залишили 2.7% від ВВП” – каже Юрій Ружин.

Дещо уточнимо, 2.7% від ВВП, яке постійно падає і за прогнозами уряду протягом 2020 року повинно впасти до – 4.8%”

Депутат обласної ради пригадав, що найбільш розвинені країни світу вже заявили, що їхня медицина неготова до викликів, які кидає їй пандемія COVID-19. Не справляється сьогодні, ні Німеччина, ні Франція, ні США. У зв’язку з цим, до Верховної ради подали законопроєкт про перенесення строків реформування медицини. Але “слуги” цей законопроєкт відхилили і цим поставили українців на межу життя і смерті.

Геннадій Фукс, депутат Запорізької обласної ради отримав позитивний результат дослідження, зараження COVID-19 у нього підтвердили. Вчора він написав своєму колезі Ружину:

“Хлопці, робіть що можете, бо ситуація страшна. В обласній інфекційній лікарні криза з молодшим персоналом та профільними спеціалістами, запоріжців лікувати немає кому!”.

В обласній клінічній лікарні ситуація не краща, із 1870 медиків. які працювали на початку цього року залишилося 1650, з них 500 осіб відправлені у неоплачувані відпустки.

Люди звільняються, через низькі зарплати та затримку їх виплат, через великий обсяг роботи та відсутність засобів захисту самих медиків.

Попередній міністр охорони здоров’я, у зв’язку з пандемією дав розпорядження скасувати всі планові операції, оплата яких вже була запланована. Це означає, що запорізька медицина вже не отримає навіть тих запланованих Державною службою здоров’я коштів, на які претендувала.

Після наради голови фракцій та головні лікарі зрозуміли, щоб перекрити дефіцит у запорізькі медицини, можна знайти трохи більше 100 мільйонів гривень.

Де взяти решту — дилема сьогоднішнього дня! Подивіться відео до кінця.