Не таємниця, що кіновиробництво – надзвичайно трудомісткий процес, що вимагає як великих грошових витрат, так і зусиль зі строни всієї знімальної команди. На жаль, Україна має порівняно невеликий досвід у незалежній кіноіндустрії, тому режисерам і прюдесерам ще є куди розвиватися.

У Радянському Союзі широко відомими своєю роботою були, зокрема, Одеська кіностудія і кіностудія імені О. Довженка – втім, зараз фільми українського виробництва теж на слуху: останнім часом про українське кіно починають говорити, воно має непогані касові збори (чого варті тільки такі стрічки, як, наприклад, “Я, ти, він, вона”, “Сторожова застава”, “Заборонений” та інші) і демонструється на різноманітних кінофестивалях за кордоном.

Зрозуміло, що епідемія коронавірусу дуже сильно вплинула на цю галузь діяльності, як і на безліч інших – закриття кінотеатрів, проблеми з фінансуванням і перенесення дат прем’єрних показів фільмів – це лише основні труднощі, з якими довелося зіткнутися кінематографістам.

9 червня міністр культури Олександр Ткаченко написав у своєму Фейсбуці про те, що звернувся до прем’єр-міністра Шмигаля з проханням повернути 2 мільярда гривень на підтримку культури. Також Ткаченко пообіцяв збільшити кількість контенту українською мовою :

«Моя позиція — український продукт, у першу чергу, повинен бути українською мовою. Тому зроблю все, щоб ще більше продуктів — книг, вистав, кіно — з’являлись українською мовою»

На сьогоднішній день, з послабленням карантину, ми можемо очікувати на поступове повернення творчих колективів до роботи над українськими фільмами.

У матеріалі, опублікованому на сайті УНН значиться, що за словами співробітників Держкіно, після завершення самоізоляції на екрани вийдуть прем’єри фільмів “Передчуття”, “Пофарбоване пташеня” та “Атлантида”, проте власне кінотеатри почнуть працювати не раніше 2 липня.

Слід сказати, що під час пандемії як альтернатива кінотеатрам в усьому світі надзвичайно затребуваними стали стрімінгові сервіси – інтернет-платформи, що дозволяють легально переглядати улюблені фільми і серіали. Тенденція дивитися прем’єри, не виходячи з дому, стає все більш актуальною і для українців – з 31 грудня 2019 року в тестовому режимі було запущено онлайн-кінотеатр Такфлікс, на якому, в першу чергу, можна знайти найсвіжіші вітчизняні авторські фільми.

Неможливо заперечувати, що сучасний онлайн-кінопрокат має кілька очевидних переваг перед звичними нам кінотеатрами – по-перше, це банальна економія – наприклад, люди, купуючи один квиток або оформлюючи підписку, можуть дивитися фільм разом з сім’єю чи у компанії друзів, а по-друге, це також вигідно кінопрокатникам, оскільки в цьому випадку їм не потрібно буде конкурувати між собою за місця в кінотеатрі.

Поки що досить важко передбачити, як саме на кіноіндустрії відіб’ється Covid-19, але кінотеатри, швидше за все, будуть користуватися не такою великою популярністю, як до пандемії. За результатами зарубіжного опитування, проведеного Performance Research і Full Circle Research Co, на запитання «За умови, якщо ціна однакова і обидва варіанти доступні одночасно, ви б подивилися прем’єру фільму в домашньому прокаті або в кінотеатрі?» 70 відсотків респондентів відповіли, що для них краще подивитися прем’єру вдома, 13 відсотків обрали кінотеатри і 17 відсотків були не впевнені.

Софія Кінік