Напевно, під час самоізоляції кожен хоч раз стикався з інформацією про те, що без людей навколишнє середовище очистилося настільки, що у своє природне місце існування почали повертатися тварини і риби. Звісно, це радісні новини, але чи настільки все добре з екологією в даний момент?

Поговоримо про досвід зарубіжних країн: наприклад, Німеччина надає знижки на нові батарейки за умови здачі старих, а в Бельгії все більше людей замість громадського транспорту обирають велосипеди. До речі, недавно в Амстердамі вирішили провести цікавий експеримент – посадити квіткові клумби біля смітників для того, щоб люди не залишали відходи поруч. Як висловився представник місці влади, Рик Вермін, він сподівається, що це стане для людей своєрідним закликом не смітити.

Що стосується України, за даними інформаційного агентства «УНІАН», щороку в країні утворюється 10 тонн відходів в розрахунку на одну людину. Попри те, що більшість людей з дитинства знають, що таке макулатура і навіщо вона потрібна, економія паперу і відмова від поліетиленових пакетів все ще не звичні і не зрозумілі для багатьох громадян. Але насправді, кожен з нас може внести великий внесок у збереження природи, дотримуючись деяких простих, але дуже важливих правил.

Завжди слід починати з малого – замість одноразового пакета зшити красивий шопер, замість запальнички купувати сірники, а замість паперового стаканчика почати носити з собою термос. Можна вже сьогодні почати сплачувати рахунки онлайн, не використовувати електроенергію, коли в цьому немає потреби й компостувати харчові відходи. Вегетаріанство теж відіграє значну роль в поліпшенні екології, але в пріоритеті має залишатися ваше власне бажання і самопочуття – у всякому разі, експерти рекомендують періодично влаштовувати собі дні без вживання продуктів тваринного походження.

Також не варто недооцінювати важливість сортування відходів, тобто відділення тих матеріалів, що переробляються, від інших. Тому не поспішайте викидати непотрібні вам газети, скло і навіть старі мобільні телефони в одне відро! Адже саме завдяки сортуванню люди отримують добрива і вторсировину, а непридатні матеріали, своєю чергою, знищують. З 2017 року нашому місті діє проєкт «Кольорові Відра», мета якого – популяризувати роздільну утилізацію сміття.

Крім того, легко можна знайти окремі пункти приймання відходів – найбільш відомими з таких підприємств є екотехнологічна компанія «Гранік», «Вельтум», «Металскарб», «Вторма-Запоріжжя» та інші.

І якщо з папером дійсно більш-менш все зрозуміло, то так бути з батарейками і люмінесцентними лампочками, наприклад? Річ у тому, що такими токсичними відходами, здатними завдати шкоди здоров’ю людини, повинні займатися спеціалізовані підприємства і приватні компанії, які отримали ліцензію на утилізацію, одна з таких – НПП «Запорожпромекологія». Наразі робоча група запорізької ОДА планує до 1 грудня 2020 року затвердити план з реформування норм вивезення відходів та їх перероблювання на наступні 10 років.

Якщо ви хочете дізнатися, куди і що можна здати, ви можете скористатися інтерактивною картою, яка покаже вам, які предмети приймають на утилізацію в Запоріжжі.

Читайте також: У ЗАПОРІЗЬКОМУ БЕРДЯНСЬКУ В ЧАС ПАНДЕМІЇ КАФЕ ПРАЦЮЄ БЕЗ ВОДИ ТА ВЛАСНОГО ТУАЛЕТУ

Софія Кінік