Звідки пішов коронавірус? Як він з’явився? – чи це спеціально створений вірус, чи інформація про те що його було створено в одній з лабораторій Китаю, це правда? Такі дискусії на разі проходять в науковому середовищі. Та колись ми дізнаємося правду. Але поки що, все що нам залишається це спостерігати за наслідками, до яких призвела ця страшна пандемія.

З часом приходить розуміння, що насправді несе небезпеку в XXI століття і це не ядерна зброя, це ось такі віруси і масові технології, інформація з котрих поширюється з дивовижною швидкістю. Факти перемішані з фейками, створюють паніку в суспільстві, інформація проходить сотні тисяч людей, що видозмінюють її.

Юлія Горбань у своєму матеріалі на Укрінформ, говорить що: «Нині і надалі: щоб посіяти паніку, яка знищує у світі все, достатньо буде “викинути” щось назовні з лабораторії, а Мережа зробить свою справу, поширивши світом інформацію, переказану кожним з мільйонів панікерів у свій спосіб». На жаль це саме так. Наше суспільство керується чужою думкою і повністю піддаємося паніці при цьому забуваючи про здоровий глузд.

Пост с Фейсбуку: «В Україні люди носять маски, щоб не отримати штраф, а в Європі, щоб не захворіти.
Зі зміною клімату, послабленням карантину люди перестали дотримуватися запобіжних заходів. Відвідавши за тиждень два міста: Київ в якому проживають майже декілька мільйонів людей та місто Пологи в Запорізький області з населенням в 22 тисячі людей, можна подумати, що ти побував на двох різних планетах. У величезному місті кожен майже всі ходять в захисних масках в маленькому місті навіть і не замислюються над цим, в лікарнях, магазинах та інших масових закладах не вимагають одягати не то що рукавички, навіть маски.
Оксана Міхаєва – професор кафедри соціології Українського католицького університету, доктор історичних наук. Даючи інтерв’ю на «Радіо свобода», зауважила, що «Доволі важко говорити про наслідки, коли перебуваєш лише на початку ситуації.» Професорка зауважила, що дійсно ЗМІ і швидкість з якою розповсюджується інформація на стільки шалена, що просто вражає. Також вона додала, що ще ніколи ситуація не моніторилася так швидко, як зараз.
Як тільки розпочалося все ми могли відчувати себе так, наче б то ми знаходимося в епіцентрі цієї пандемії коронавірусу, хоча це було не так. ЗМІ і інформація звідусіль заливалася в наші мізки. Навіть той хто не читав новини, почав ними цікавитись.
«Люди бояться того, чого не бачать», – також зауважила Оксана Міхаєва. Не видима загроза, не зрозумілість ситуацію, яка підпитується кожного дня виводить суспільство з рівноваги і так по всьому світу. Через страх люди стають легко доступними, їх мисленням легко маніпулювати та підстроювати під інших. В російській мові є таке гарне визначення як: «водимый страхом», – ось більшість з українців зараз боїться і йде за своїм страхом.
«Інформація та емоції передаються набагато швидше, ніж фізично сам коронавірус. Тож ця епідемія навіть у самому її епіцентрі передусім інформаційно-емоційна, хоч би як негуманно це звучало. Тобто інформаційна віральність (заразність) для суспільства є потужнішою за саму медичну», – пояснює пан Володимир Савінов. Коментар взято з публікації Укрінформ.
«Коронавірусу є поширювачі, хто вони такі?» – заголовок одного з матеріалів ВВС, насторожує чи не правда? У матеріалі сказано, що в кожної епідемії/пандемії є суперпоширювачі, які заражають велику кількість людей звичайно не спеціально, але ж. Прочитавши цей матеріал люди, що і так бояться вийти на вулицю, будуть жити зі страхом зустрінуть цього суперпоширювача. Відоме ЗМІ, гарний матеріал, але лякає.

Фільм «Зараження» – популярна картина, вийшла на екран в 2011 році. Ролі зіграли одні з найвідоміших акторів Голівуду Мєтт Деймон, Кейт Уинслет. На той час ця ситуація здавалась просто гарною вигадкою Стівена Содерберга. Але в 2020 році картина набула популярності знову, як передбачення сьогоднішніх подій. Сюжет фільму дуже схожий на ту ситуацію, що відбувається на разі і це дуже розчаровує. Вірус привезений з Китаю до Америки, вакцини немає, люди гинуть, масова паніка, а вірус не перестає мутувати, що ускладнює виготовлення вакцини. Також, як і зараз в фільмі були присутні шахраї, що водили людей в оману. Але все таки фільм – трагедія закінчився хепіендом – вакцину було знайдена.
Фільм отримав багато нагород, дійсно викликає багато емоції та переживань. Та чи не є він також засобом маніпулювання нашою свідомістю? . На початку пандемії багато людей переглянули його і на багатьох він вплинув не найкращим чином.
На жаль нашим суспільством масово маніпулюють, а в такий, як зараз час це робити набагато легше. Люди – бояться, а значить слухаються. Кожному потрібно виховати – інформаційний імунітет, для того щоб бути стійкими та протистояти різним способам маніпуляції.

Анастасія Фольц