Зеленський всупереч програмі з МВФ атакує незалежність НАБУ

Центр протидії корупції каже, що президент Володимир Зеленський погодив голосування депутатів за законопроєкт, який підриває незалежність Національного антикорупційного бюро.

За цим проєктом, фактично можна буде звільнити директора НАБУ Артема Ситника. Раніше, в квітні, цей проєкт відклали через те, що він суперечив вимогам Міжнародного валютного фонду. Вже сьогодні депутати Верховної Ради голосуватимуть за відповідний законопроєкт №3133, для чого збирають додаткове позачергове засідання.

Цей законопроєкт авторства Олексія Гончаренка (ЄС), Антоніни Славицької (ОПЗЖ), Дмитра Лубінця (За майбутнє) та Андрія Ніколаєнка (“Батьківщина”).  Ними пропонується можливість автоматичного звільнення директора НАБУ за притягнення його до адміністративної відповідальності за вчинення правопорушення, пов’язаного з корупцією.  Депутати пропонують звільнити Ситника постфактум, поширюючи закон навіть на рішення суду, ухвалені до набрання ним чинності.

28 квітня правоохоронний комітет парламенту рекомендував Раді його проголосувати законопроєкт в першому читанні.

“Питання цього законопроєкту зависло на місяць у повітрі лише тому, що його заблокував Зеленський, розуміючи необхідність траншу МВФ. Однак, коли країна отримала транш, Зеленський знову повернувся ідеї наступу на НАБУ та його незалежність”,  – коментує голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін.

Нагадаємо, 9 червня Міжнародний валютний фонд затвердив нову 18-місячну програму співпраці з Україною: держава уже отримала 2,1 мільярда доларів першого траншу. Відповідно до Меморандуму, Україна бере на себе зобов’язання, зокрема щодо підтримання незалежності НАБУ: це також передбачає збереження обмежених і вагомих підстав для звільнення директора НАБУ.

Однак знищення незалежності НАБУ за допомогою парламенту спричинить припинення співпраці з МВФ, а отже – дефолт, наголошують фахівці ЦПК.

“Відсутність допомоги від МВФ призведе до значного росту цін восени та можливості взяти гроші лише в Росії або Китаю на невигідних Україні умовах. Саме сьогоднішнє голосування в Раді покаже, хто з командою Зеленського розвертає країну у проросійський бік”, – коментують у ЦПК.