Щонайменше п’ятеро учасників протестів у Білорусі загинули під час розгорну мирної акції. Ще 7 знаходяться критичному стані.

Про це йдеться у звіті правозахисного громадського об’єднання “Зьвяно”, пише ЄП.

Влада Білорусі офіційно визнала лише одну смерть – Александра Тарайковського, ствержуючи, що він загинув від вибуху пристрою, який тримав у руках. Згодом Associated Press опублікували відео, з якого видно, що вибуху не було – Александра застрелили силовики.

Голова правління організації “Зьвяно” Тетяна Гацюра-Яворська розповіла, що 25-річному Александру Вихору з Гомеля, який помер невдовзі після затримання, відмовили у наданні медичної допомоги. З цього приводу, як і щодо загибелі Тарайковського, не проводилося розслідування, судово-медичну експертизу для встановлення причин смерті проводити відмовилися.

Імена ще трьох загиблих, про яких відомо правозахисникам, не вказуються.

Правозахисники з інтерв’ю із постраждалими з’ясували, що людям, госпіталізованим з переломами рук, ребер, пораненнями ока та іншими травмами, які потребують негайної допомоги, вона надавалася через 6-12 годин.

Більшість постраждалих кажуть, що були затримані безпідставно і зазнали жорстоких побоїв кийками під час затримання, в автозаках та вже у відділках.

Багато людей отримали травми та опіки від вибухів світлошумових гранат, які кидали безпосередньо в людей або близько до них, хоча протестувальники не були озброєні і не атакували силовиків.

Також люди розповіли, що не мали доступу до адвоката. Багатьох відпустили у “швидкі” лише після підписання протоколу, де вони визнають, що чинили опір правоохоронцям та що брали участь у несанкціонованому заході. Також – що їм погрожували кримінальними справами у разі подання заяви про надмірне застосування сили і катування.