Сьогодні, 14 жовня мешканці Запоріжжі вшанували пам’ять загиблих захисників України, які віддали свої життя в ході російсько-української війни.

Захід відбувся у парку Металургів, де власне розташована меморіальна дошка пам’яті зі світлинами бійців. Ініціював вшанування пам’яті запорізький обласний осередок політичної партії “Європейска Солідарність”.

Як зазначив під час мітингу голова територіальної організації партії «Європейська Солідарність», народний депутат України восьмого скликання Ігор Артюшенко, 14 жовтня – історично видатний день для України, де зійшлися одразу кілька свят, близьких українцям — День створення УПА, День міста Запоріжжя, День українського козацтва та Покрови Богородиці, яку вважають покровителькою козаків й усього українського війська.

«Українська земля, кожен її метр, омитий кров’ю українських героїв. Уся історія української держави, української нації — це історія боротьби за право бути українцями, за право бути господарями на своїй землі. Вкотре ми відзначаємо цей день з болем — російсько-українська війна триває. Ворог продовжує обстріли — намагається здолати українську незалежність. Я переконаний, що саме завдяки тим хлопцям і дівчатам, які захищали та захищають зараз рідну землю на фронті та в тилу Україна точно назавжди буде незалежною. Ми не нікого сюди не впустимо» – зазначив Ігор Артюшенко.

 

 

Присутній на заході ветеран АТО, кандидат на посаду міського голови Запоріжжя Валерій Прозапас підкреслив, що боротьба за українську державу розпочалася ще в середині 17 століття, та вперше, саме за участі нашого покоління, Україна отримала світове визнання та підтримку.
«Наразі українці піддаються інформаційним ударам та іншим деструктивним речам тих, хто хоче повернути Україну до радянської системи. Втім, шлях України до НАТО просто не дасть реваншистам жодного шансу. Ми показали світу, що ми не якийсь уламок «одного народу», а ми маємо потужну кількість свідомих громадян, які знають в якій державі хочуть жити. На жаль, потужною пропагандою, інформаційними хвилями просто розмили національну ідею. Понад рік знадобилося, аби всі прозріли, і побачили звідки ростуть насправді вуха і хто ті люди, які намагаються нас знову завернути у підпорядкування Москві. І їхнє перебування в органах влади, в тому числі в офісі президента, у верховній Раді в виконавчих органах, і в правоохоронних органах також — це тимчасова річ» – зазначив ветеран.

День захисника України — особлива дата для українців — вважає ветеран АТО, кандидат у депутати до Запорізької міської та обласної ради від партії “Європейська Солідарність” Євген Олексенко. Сьогодні дякують та віддають шану насамперед тим, хто зараз боронить Україну на Донбасі.

«Це шанування не просто важливе. А необхідне. Поки ми шануємо своїх героїв, знаємо своє минуле, бачимо сьогодення — у нас є майбутнє. Особливо постраждали в цій війні родини загиблих воїнів. Що таке поховати свого сина — це не передати» – акцентує Євген Олексенко.

Біля фотогалереї запоріжців, що загинули під час боїв у Донбасі, уклонили голову їхні побратими, та батьки. Серед них Галина Говоруха — матір Олександра Говорухи — бійця 55-тої окремої артилерійської бригади, який загинув у лютому 2014 року в Дебальцевому. Тепер одна з вулиць Запоріжжя названа його ім’ям.
«Це сталося за 20 хвилин до оголошення перемир’я. Син отримав поранення несумісне з життям. Його напарник — Женя Дужик — одразу загинув, а Саша ще тримався,  до Артемівської лікарні, що була в 30 кілометрах, його везли 13 годин — їхали під обстрілами. Тепер 14 жовтня ми вважаємо й нашим днем. Днем наших захисників, нашої вільної країни, за що загинули наші діти, чоловіки, сини, брати, сестри, жінки. Дякуючи їм, ми маємо зараз мирне небо, і вони нас виховують — своєю відданістю, своєю мужністю, своєю любов’ю до України» – розповіла Галина Говоруха.

 

 

Учасники мітингу вклонилися пам’яті українських героїв, що загинули на Донбасі, та подякували бійцям, які сьогодні зі зброєю в руках боронять Україну на Донбасі.