У Києві відбулася пресконференція кандидати в мери Запоріжжя від політичної партії «Слуга Народу» Віталія Тишечка з приводу боргів міського бюджету Запоріжжя та комунальних підприємств міста. Зі слів політика, мільярдні борги виникли внаслідок неефективних управлінських рішень чинного мера Володимира Буряка й системної корупції. На підставі цього було подано заяву до Генеральної прокуратури. Також документ направили на ознайомлення Президенту України. 

«Мова про борги і кредити, які наше місто накопичило за останні 5 років.

Якщо в найближчому майбутньому Запоріжжя не відмовиться від безвідповідального накопичення боргів, то місту загрожує банкрутство. До початку каденції чинного міського голови Запоріжжя Буряка Володимира бюджет міста був профіцитним і залишок на рахунках становив понад 400 млн грн. На сьогодні ситуація така: місцевий борг на кінець 2019 року складав суму 1 млрд 26 млн гривень. Але вже станом на 31 грудня 2020 року місцевий борг бюджету міста буде сягати 1 млрд 477 млн ​​гривень», – повідомив Віталій Тишечко.

Політик додав, що, згідно з графіком, основні виплати за кредитами в Запоріжжі почнуться з листопада цього року. На даний час є 2 кредити на загальну суму 600 млн гривень. Їх місто має погасити до кінця 2024 року за відсотковою ставкою 19,5% річних. 2 кредити на суму 500 млн грн запоріжці будуть повертати до 2025 року за відсотковою ставкою 17,5% річних. І одне запозичення на 15,3 млн євро, що складає більше ніж 500 млн грн, потрібно повернути до 2041 року.

Віталій Тишечко підкреслив, що відсоткові ставки за взятими командою Володимира Буряка кредитами, значно перевищують «звичайні» ставки для муніципальних запозичень, через що місту було завдано серйозних збитків.

«Облікова ставка НБУ постійно знижується і на цей час становить лише 6%. В нашому випадку, прийняття рішень про оформлення кредитів, збільшило витрати бюджету Запоріжжя, на суму відсотків, які по ним будуть сплачуватись, а саме на понад 22 млн грн. Вчинення зазначеного діяння порушує принцип збалансованості бюджетів, а саме п. 2 ч. 1 ст. 7 Бюджетного Кодексу», – сказав Віталій Тишечко.

На пресконференції також були присутні кандидати в Запорізьку міську раду від партії «Слуга Народу» Гіренко Олексій та Єфіменко Денис. Політики прокоментували фінансовий стан місцевих комунальних підприємств, зокрема, КП «Міжнародний аеропорт «Запоріжжя», якому також загрожує банкрутство через кредити, взяті на будівництво нового терміналу.

«Міжнародний аеропорт «Запоріжжя» – один із найпроблемніших «активів» міста. В першу чергу, через системну корупцію. Але саме в цей об’єкт в тому числі команда чинного мера вкладала гроші, взяті в кредит. Гроші, які потім успішно «зникали», неефективно витрачалися і так далі. Тільки за останні 3 роки порушено 4 кримінальні справи за роботою КП «Міжнародний аеропорт Запоріжжя». Наприклад, була завищена вартість будівництва нового терміналу – на 427 тис. грн», – заявив Олексій Гіренко.

Зі слів Дениса Єфіменко, доходи аеропорту падають другий рік поспіль, тому повертати кредити підприємство скоро просто не зможе.

«З огляду на те, що доходи аеропорту падають другий рік поспіль і не виконується фінансовий план, така діяльність – прямий шлях до банкрутства. У 2019 чистий дохід аеропорту становив 104 млн грн (82% від плану). Тільки у першому кварталі 2020 чистий дохід Міжнародного аеропорту Запоріжжя – 24 млн грн (71% від плану). А виплати за кредитним договором становитимуть по курсу НБУ на сьогодні 113 млн грн на рік. Де аеропорт візьме ці гроші, невідомо», – сказав політик.

В кінці пресконференції Віталій Тишечко нагадав, що сьогодні, 21 жовтня, він разом з командою подав заяву до Офісу Генерального прокурора з приводу неефективних управлінських рішень мера Буряка, які призвели до збитків місцевого бюджету. Заяву підписали понад 1200 мешканців Запоріжжя.