Раніше, щоб провести захід, громадським організаціям потрібно було або шукати кошти та орендувати приміщення, або  витрачати час на бюрократичні процедури. В умовах карантину проводити активності стало ще складніше. Тепер потрібно або скорочувати кількість учасників, що обмежує багатьох жителів міста в бажанні взяти участь, або шукати такий майданчик, де є необхідне обладнання і можна забезпечити дистанцію.

Нещодавно на галявині біля Запорізького обласного центру молоді відкрився перший публічний простір – “Zaporizhzhia Public Space”. Лише за місяць тут пройшло близько десяти заходів на різну тематику. Чому простір одразу став таким популярним, ми запитали у співробітників громадських організацій.

Костянтин Андреєв один з організаторів “Connect Forum влади та громади”, співробітник благодійного фонду “Гендер Зед”

“Zaporizhzhia Public Space”

Костянтин Андреєв

“Я дуже радий, що біля центру молоді нарешті з’явився цей Public Space. Для чого потрібні такі простори? По-перше, для того, аби люди могли прийти та щось для себе цікаве дізнатися, послухати лекцію, провести семінар – знайти щось нове. По-друге, для того, аби можна було попрацювати. Тому що іноді кожому і кожній з нас потрібне якесь спокійне місце, де ти можеш посидіти за столиком і попити чаю чи кави та просто спокійно попрацювати, щоб тобі ніхто не заважав.  І по-третє, Public Space – це місце, де можна просто познайомитися. Тому що я знаю багатьох людей, які шукають для себе нові знайомства, цікавезних, проактивних людей в Запоріжжі. І Public Space – якраз те місце, де ми всі можемо познайомитися. Тож, я дуже сподіваюся, що зовсім скоро Запоріжжя стане культурною столицею України – і вже не ми будемо кудись їхати (до столиці або в інші країни), а до нас будуть приїжджати люди. Принаймні відкриття “Паблік спейсу” – це класна запорука цього”.

Олександра Власенко, співробітниця молодіжного центру “People.ua”, голова жіночого дискусійно-пізнавального клубу

“Zaporizhzhia Public Space”

Олександра Власенко

“На цьому майданчику можна проводити будь-які заходи, і вони будуть безкоштовні. Дуже важливо, що є таке місце, де можна вільно провести на свіжому повітрі будь-яку лекцію, будь-який тренінг. Ти дихаєш, надихаєшся і можеш вільно спілкуватися з людьми. Також в умовах нашого карантину дуже важливо, що можна зберігати дистанцію, але при цьому збагачуватися знаннями і бути завжди у вирі подій”.

Наталя Лобач – регіональна координаторка ГО “Інсайт” в Запоріжжі, також займається проєктами, пов’язаними з культурою, історією, урбаністикою, розвитком міста і популяризацією конструктивістської спадщини Запоріжжя

“Zaporizhzhia Public Space”

Наталя Лобач

“Ми з колегами за допомогою “Zaporizhzhia Public Space” вже проводили один з заходів у межах проєкту “Яка твоя історія”. Тут була одна з локацій нашої великої виставки і фестивалю, який спонукав людей дізнаватися про свою історію: і загальну, і локальну, і сімейну. Ми робили це в співпраці з Запорізьким публічним простором, аби люди з інших громадських організацій, люди, які прийшли на інші активності, долучалися до нас. Таким чином і ми знайомилися і відчували аудиторію і наших колег, і взагалі те, що відбувається в місті. Для нас це було надзвичайно поживно,. І це дуже класно, коли є такий спільний простір, де можна спілкуватися, відпочивати і (що найголовніше для мене) відвідувати лекції та культурні події. Таке дозвілля завдяки громадським активістам і проєктам поступово стає більш змістовним. І мене це дуже тішить. Це розвиток міста і розвиток суспільства”.

Ілля Бовсуновський два роки координував діяльність осередку “Української волонтерської служби”, а зараз є фандрайзером і піарником ініціативи “Будуємо Україну разом” (більше відома як “БУР”) в Запоріжжі

“Zaporizhzhia Public Space”

Ілля Бовсуновський

“Для мене, як для людини, яка працює в громадському секторі, дуже цінно та важливо мати такий простір, як “Zaporizhzhia Public Space”. Це дозволяє громадського сектору проводити освітні, культурні, розважальні та спортивні заходи на цій платформі. І ця платформа доступна для мешканців нашого міста, що дозволить підняти на новий, якісно вищий рівень всі заходи, які проходять і націлені на активізацію молоді, на консолідацію громадського сектору, а також на співпрацю між громадським та державним сектором. Взагалі ця платформа є таким простором взаємодії, що є доволі цінним для нашого міста”.

Віктор Майоров з мелітопольського молодіжного центру “People.ua”

“Zaporizhzhia Public Space”

Віктор Майоров

“Дякуємо “Zaporizhzhia Public Space” за те, що зараз в місті Запоріжжі є місце, де молодь може збиратися, розвиватися і в культурному, і в інтелектуальному плані. І, що важливо, в умовах пандемії такий простір – це просто ВАУ! Я в захваті і всім рекомендую це місце. Якщо ви хочете створювати свої заходи, робіть це тут. “Zaporizhzhia Public Space” круті”.

Якщо у вас є ідеї, і ви хочете провести дискусію, виставку, форум, кіноперегляд чи інший цікавий захід, напишіть нам:

у Facebook: https://www.facebook.com/zapocm

або в Instagram: https://instagram.com/zapocm 

Запорізький публічний простір – це місце, де кожен і кожна можуть знайти однодумців і союзників, щоб разом змінювати життя в місті на краще.

Проєкт «Zaporizhzhia Public Space» реалізується за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID)