В одній з публікацій агітаційної газети партії «Опозиційна платформа – за життя», активісти ГО «Гендер Z» помітили дискримінаційні заяви, які звучали з вуст головної лікарки Запорізької дитячої лікарні №1 Валентини Лихачови.

На 4 сторінці вище згаданої партійної газети, яку випускали в період передвиборчої кампанії, Валентина Лихочова висловила свою думку з приводу гомосексуальності. В матеріалі під назвою «Захистимо своїх дітей від розпусти», вона сказала наступне:

 «Я вважаю себе толерантною людиною, оскільки свідомо виховую в собі терпимість до чужої думки й впевнена, що це має бути норма цивілізованого суспільства. Проте, панове, всьому ж є межа! Чому ми, люди з нормальною сексуальною орієнтацією, які сповідують загальноприйняті людські цінності, маємо пояснювати своїм дітям та онукам, всю мерзенну таємницю гомосексуалізму? А нам доведеться це робити, інакше пояснять в підворітті!»

 Цей коментар не оминули увагою активісти організацією «Гендер Z» (правозахисна організація, що працює з широким колом питань: сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності, прав жінок, подолання стереотипів, профілактика ВІЛ-інфекцій тощо). Вони надіслали звернення на Офіс Омбудсмена України, Департамент охорони здоров’я Запорізької міськради і Міністерство охорони здоров’я України.

 Представник Уповноваженого щодо дотримання рівних прав і свобод Віктор Івашкевич висловився, що вживання подібних дискримінаційних заяв посадовою особою є порушенням законодавства.

 Від імені Уповноваженого було направлено запит до Департаменту охорони здоров’я Запорізької міськради щодо необхідності проведення службової перевірки, а також проведення роз’яснювальної роботи з пані Валентиною.

Зазначимо, у другій половині минулого століття науковці дійшли висновку, що гомосексуальність не є хворобою. Гомосексуальна поведінка зустрічається в 1500 видів тварин – від комах до ссавців. Сексуальна орієнтація формується не через спосіб життя, оточення чи характер, а до народження. У 90-х роках Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) офіційно викреслила гомосексуальність із міжнародної кваліфікації хвороб.