З 16 січня в Україні набула чинності ще одна стаття Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”.

З цього дня уся сфера обслуговування зобов’язана перейти на єдину державну мову – українську. На прохання можна використовувати мову, про яку просить людина, яку обслуговують.

Загалом у Запоріжжі нововведення сприняли безболісно і переважно достримуються вимог, за виключенням деяких окремих випадків, які більше мають провокативний, чи то принциповий характер. Часто у місті можна почути “суржик”, який говорить про намагання дотримуватися Закону, але знання української мови є недостатнім.

Вивіски на офісах, магазинах розважальних та спортивних центрах почали активно змінювати на українські після Революції Гідності, але процес розпочався ще за президентства Віктора Ющенка.

Зараз побачити у Запоріжжі вивіску з написом російською  це дивина, знайчно частіше зустрічаються англійською. Втім, деякі магазини, навіть у центрі Запоріжжя вирішили цим питанням не “заморочуватися”, або ж мають власні принципові позиції з цього приводу.

Скажімо на проспекті Соборному, 139 локалізується магазин з назвою “7 сундуков”, а поруч напис “магазин игрушек”.

Світлинами у соціальних мережах діляться мешканці міста з зауважують, що таких випадків у місті немало.