Експерти Центру спільних дій розповіли про ризики проведення референдуму в той час коли в Україні точиться війна, країна-агресор має неймовірно великий вплив на наше інформаційне поле, а олігархи, які контролюють більшість впливових медіа. У таких умовах референдум можуть використати для маніпуляцій та зловживань.

Крім цього, референдум – це ще одна можливість політиків перекинути відповідальність за ухвалення важливих для країни рішення на народ. Більше деталей в цьому відео.

Адже не встиг парламент ухвалити законопроєкт, як уже експрезидент Кравчук та народна депутатка Юлія Тимошенко запропонували ряд питань, які слід винести на референдум. При цьому Кравчук пропонує винести питання щодо Криму та Донбасу, це нібито має згуртувати політиків та дати сильний аргумент у переговорах. І це при тому, що закон прямо забороняє проводити референдуми щодо питань територіальної цілісності. Водночас Тимошенко хоче винести на референдум аж п’ять питань, при цьому більше половини з них – сумнівні з погляду Конституції.

Слід врахувати те, що референдум – недешеве задоволення, за словами першого заступника голови парламенту Руслана Стефанчука він може коштувати близько 2 млрд грн. І це при тому, що, наприклад, прогнозований дефіцит в бюджеті на 2021 становить 246 млрд грн. Чи є в України гроші на задоволення таких забаганок політиків – сумнівно.

Якщо ви хочете глибше розібратися в темі референдумів, то радимо ознайомитися зі статтею аналітика Центру спільних дій Олега Савичука. Також надсилаю інфографіки для ознайомлення. Якщо вам потрібні додаткові коментарі, пишіть на мою адресу imokrytska@centreua.org.