Президент України Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони про націоналізацію «Мотор Січі». Проконтролювати всю процедуру має Олексій Данілов – секретар РНБО.

Нагадаємо, 11 березня, під час брифінгу Данілов повідомив, що підприємство, яке хочуть продати китайської компанії, повернуть у державну власність.

Для довідки: «Мотор Січ» – одина з найбільших компаній в Україні з виробництва двигунів для літаків, гелікоптерів й крилатих ракет. Підприємство має велике стратегічне і економічне значення.

Інформація про продаж акцій заводу китайській компанії, з’явилися у 2016 році. Наступного року повідомлялося про бажання компанії Skyrizon побудувати підприємство у місті Чунцін, де виготовлятимуть двигуни за українськими технологіями. Того ж року, СБУ почало підозрювати В’ячеслава Богуслаєва (власник найбільшої частини акцій «Мотор Січі») у незаконному продажі акцій іноземцям.

На цьому ґрунті 2018 року правоохоронці провели низку обшуків. На 56% акцій, які придбала китайська компанія, наклали арешт. 2019 року Богуслаєв вже офіційно підтвердив продаж акцій китайським компаніям Skyrizon Aircraft та Xinwei Technology Group.

На головній – фотоілюстрація