Через 10 років 50% українців забудуть, що таке традиційний супермаркет.

У цьому переконаний власник онлайн супермаркету Foodex24, запоріжець Владислав Савченко. Чоловік у своїх висновках опирається на тенденції, динаміку та звісно ж – власний досвід.

 

Згадаймо цей самий час, але рік тому. Весна 2020 року, вже місяць як в країні говорять про пандемію коронавірусу, лякають масовими смертями та переповненими лікарнями і як наслідок — запроваджують жорсткий карантин по всій країні.  Все, що вперше виглядає страшно. Погоджуєтеся?

Тоді, на початку квітня людям заборонили без необхідності виходити на вулицю, обіцяли штрафувати та просили не ходити вулицями навіть по троє, лише вдвох та по одному. Тоді українці вперше побачили довжелезні черги перед супермаркетами з зачиненими дверима, впускали за покупками лише після того, як хтось вийде. Щось подібне ми очікуємо й цієї весни, але вже не так страшно, бо це не вперше.

Невже совок повернувся? – згадуючи 80-ті думали минулого року українці, які колись стояли по годині в черзі за пачкою масла. Ні, не повернувся і не повернеться, бо ми живемо в епоху інформаційних технологій. Якщо нам не можна, то за покупками піде робот, і ми справді близькі до цього.

Паралельно із необхідність перевести роботу та навчання на дистанційний формат виникла необхідність дистанційно робити покупки, у тому числі продуктів, без яких навіть у тотальних обмеженнях не обійтися.

Багато хто тоді відчував тенденції, а Владислав Савченко, у якого на той час було як мінімум 2 напрямки бізнесу, вирішив їх підхопити та заповнити прогалину, що виникла.

Так у Києві з’явився онлайн супермаркет Foodex24. У назві, як ви вже могли здогадатися, не даремно цифра «24», це ознака того, що зробити покупки тут можна 24 години на добу.

З часу виникнення ідеї до сьогодні пройшов рік і ми вирішили побачити та почути, якими сьогодні є справи цього бізнесу, чи не була необхідність купувати онлайн лише ситуативною.

Журналістів Regionnews впустили на склади, щоправда, в масках, халатах та рукавицях і лише поспостерігати, щоб не заважати процесу, бо час, кажуть, тут йде на хвилини. Покупці люблять, щоб все і зараз стояло на порозі, тому пакувальники на складах квапляться.

«Коли країну вперше закрили на жорсткий карантин, ймовірно у багатьох виникла думка – а як же жити, їсти, пити? Відчуття дискомфорту та відсутності необхідного сервісу в цю хвилину відчув і я. На той час у Києві вже працювали служби доставки готової їжі та вже практикували доставку продуктів з супермаркетів. Наче й зручно, але не зовсім те, що треба. Писати список, коригувати його, уявляти що і коли тобі знадобиться не додає відчуття комфорту. Кур’єри виконують суто технічну роботу – купили все за списком, довезли й усе, –  зона відповідальності закінчилася.

Окрім цього, шукаючи де для себе замовити продукти,  наткнувся на ситуацію, коли велике замовлення може виконати лише одна служба в Києві, а вільні вікна доставки в неї лише через тиждень. Стало розуміло – до ситуації з карантином ніхто не готувався і сервіс цей перевантажений по всіх фронтах.

Мені захотілося, щоб в людей була можливість самостійно вибрати що підходить, скласти все до кошика та оперативно отримувати замовлення. Це те саме відвідування супермаркету, але вдома і швидко. Це ж яка економія часу…

Мені, як людині, яка постійно запускає нові проєкти, щось генерує та обмірковує, добре відома ціна часу.

Якось наткнувся на статистику – людина протягом року витрачає майже місяць на ходіння по супермаркету та магазинах. Уявляєте скільки часу ми гаємо даремно? На хвилинку, та ж ми цілу відпустку витрачаємо на бродіння по переповнених людьми магазинах та супермаркетах! Я вирішив, що онлайн супермаркет українці точно оцінять, принаймні та частина суспільства, яка поважає свій час та прагне жити якісно» – розповів під час екскурсії Владислав Савченко.

Чоловік каже, що запустив бізнес за 14 днів і разом з цим розвіяв міф у власній голові. Тепер Foodex24 для Владислава це власний марафон вдосконалення та оптимізації.

«Я думав, що онлайн супермаркет – це про продукти, косметику та побутову хімію, від яких я дійсно був десь далеко. Але виявилося – зовсім ні, онлайн супермаркет це про інформаційні технології» – каже Савченко.

У нашого співрозмовника насправді є власна  IT – компанія, звідси, мабуть, й конструктивне та далекоглядне мислення. Усе, що потрібне було для логістики організації продуктового бізнесу розробили хлопці та дівчата, які працюють у нього програмістами та айтівцями. Владислав каже, що спершу хотів замовити необхідні програми в  конкурентів, але зіткнувся з інертністю та пасивністю, а тому вирішив все зробити власними ресурсами. Частка програмного забезпечення у бізнесі  Foodex24 коштує щонайменше 500 тисяч доларів. Якби ці послуги надавали на замовлення, то коштувало б, щонайменше мільйон.

«Ми розробили, як нам здавалося, усе необхідне для роботи бізнесу, але насправді довелося багато змінювати, коригувати та вдосконалювати. Пригадую, уже за кілька днів після того, як бізнес запустили сайт супермаркету «ліг», на 4 години. Це не випадковість, а метод боротьби з конкурентами – сайт атакували. Чи могли ми це спрогнозувати? Теоретично так, але чомусь думали, що з нами цього не станеться. Зараз сайт Foodex24 витримає будь-яку атаку. Наші клієнти не люблять ходити до супермаркетів, тому страждають, коли виникають технічні незручності. Ми не можемо собі дозволити створювати дискомфорт для тих, хто нас поважає» – каже бізнесмен.

Попри те, що суспільство адаптувалося до хронічного карантину й після весни минулого року до супермаркетів не забороняють ходити та і черг перед входами немає, бізнес продовжує розвиватися. Це дає підтвердження того, що ставку молодий, але вже досвідчений бізнесмен зробив правильну.

Станом на сьогодні середній чек Foodex24 складає 1500 гривень, замовлення на понад 1200 гривень доставляють безплатно.  На сайті можна обрати понад 7 тисяч одиниць товарів. Менеджменту компанії доводиться постійно збільшувати площі складів, власне це зробили за декілька днів до нашої екскурсії.

Наразі для сервісу Foodex24 працюють два великі склади. Ми побачили обидва. Один холодний для товарів, які можуть псуватися, інший звичайний, напевно трохи прохолодніший, ніж кімнатна температура.

Все акуратно розкладено на прилавках, щоб був збережений гарний товарний вигляд, ну і звісно ж, для зручності швидкого пакування. Владислав запевняє – ціни у супермаркеті гарні, а продукти навіть свіжіші, ніж у традиційних супермаркетах. Внаслідок чого? Каже, через економію часу.

 «Ми витрачаємо час лише на доставку товару до складу, нам не треба продукти перевантажувати по декілька разів, щоб розвести по всіх точках. Привозимо з одного місця товар на склад, звідти він їде лише до домівки нашого клієнта. Свіжість наших товарів клієнти оцінили найперше по овочах та фруктах. Вони правильно запаковані для збереження та виглядають дуже пристойно. Цю відмінність найчастіше згадують у відгуках наші клієнти. 

Людський фактор присутній всюди, якщо раптом покупець виявляє якийсь брак у товарі, ми пропонуємо робити його фото, після, за бажанням клієнта, або робимо заміну, або повертаємо кошти. Втім, такі випадки бувають вкрай рідко» – переконує Владислав.

«Трабли», зізнається бізнесмен також бувають, але їх стає все менше, бо Foodex24 є така собі група з покращення. Вона оцінює час доставки, оперативність пакування, якість продуктів, їх зовнішній вигляд, все аналізує та вносить поправки в організацію процесу роботи.

Влад Савченко про свій бізнес, і напевно нове захоплення, говорить з іскрами в очах і ми недарма на початку статті назвали Foodex24 особистим марафоном його власника.

Ми спілкувалися з Владом на старті його бізнесу і добре пам’ятаємо його плани масштабуватися на всю Україну. Після року діяльності в чоловіка дещо змінилося бачення. Наразі амбіцій заходити в інші обласні центри країни у бізнесмена немає. Натомість він вже встиг провести переговори з поляками та арабами, бізнес запорізького хлопця буде масштабуватися до Польщі та ОАЕ. Чому? Через платоспроможність згаданих країн та зрозумілість системи оподаткування.

Ми ж бажаємо Foodex24 такого ж стрімкого розвитку, яким був його старт.

Спілкувалася Мирослава Пенькова