Очільник Православної Церкви України митрополит Епіфаній розказав в інтерв’ю журналістам Радіо свобода про святкування Великодня 2021.

Відомо, що влада Києва та Запоріжжя звернулася до єрархів церков з тим, щоб не було масових богослужінь, з проханням перенести це в онлайн. Митрополит Епіфаній за тиждень до одного з найбільших християнських свят вніс ясність та відповів на найбільш важливі запитання

Храми будуть відчинені. І на вулиці, наскільки мені відомо з рішення МОЗ, і є заяви МОЗ про те, що не буде таких жорстких обмежень. Богослужіння будуть звершуватися. Але зараз ми бачимо, що центральна влада передала фактично повноваження на місця. І кожна громада на місці, чи це обласний центр, чи це ОТГ, ухвалюють рішення, залежно від того, в якій зоні вони перебувають. Якщо це «червона» зона, коли хвороба інтенсивно розвивається, то, звичайно, обмеження посилюються. І це стосується також і церковних ієрархів. Як ми зараз бачимо по всій Україні, що архієреї нашої церкви в певних обласних центрах, в областях звертаються до духовенства, до вірних із закликом, що потрібно більше обмежити можливість щодо звершення масових богослужінь. І це нормально, кожен вирішує на місці. А централізовано у нас вже ухвалені відповідні рішення про те, як потрібно поводити себе в цих складних умовах –  сказав Епіфаній.

Він також зауважив, що людям, особливо тим, хто знаходиться в зоні ризику слід бути уважними до свого здоров’я і краще мабуть зважити слід йти до храму чи можна обмежитися онлайн молитвою. Митрополит наголосив, що церква просить вірян не нехтувати умовами карантину, одягати маски та дотримуватися дистанцій.

Дотримуватися дистанції і обов’язково одягати маски. Звичайно, є ті, які бойкотують, намагаються не вдягати маски. Але навіть під час звершення богослужінь в нашому кафедральному Михайлівському Золотоверхому соборі ви можете побачити, що 99% тих, які беруть участь у богослужінні, одягнені в маски.

Під час богослужіння, коли я бачу, що хтось без маски, то я оголошую, що, будь ласка, зверніть увагу, тому що це дуже важливо. Ми є центральним кафедральним собором. З нас беруть зразок. Якщо ми цього не будемо робити, то, відповідно, не зможемо вимагати від інших – наголосив очільник ПЦУ.