Сьогодні, 13 червня, національна збірна Украни з футболу починає свій шлях на Євро-2020. На полі «Йохан Кройф Арена» в Амстердамі команда Андрія Шевченка зустрінеться зі збірною Нідерландів. Поєдинок почнеться о 22:00 та пройде з глядачами.

Штаб-квартирою на Євро-2020 «синьо-жовті» вибрали Бухарест. У столицю Румунії українська делегація вирушила на другий день після товариського матчу з Кіпром. Вирушила в хорошому настрої після впевненої – і за грою, і за рахунком – перемоги над острів’янами (4:0).

Склади

Через мікро-пошкодження до заявки нашої збірної на перший матч Євро не потрапили троє гравців, котрі перебувають у таборі збірної: Віктор Циганков, Роман Безус та Георгій Судаков. Решта гравців повністю готові до стартового матру турніру.

Голкіпери: 1. Георгій Бущан, 12. Андрій Пятов, 23. Анатолій Трубін
Захисники: 2. Едуард Соболь, 4. Сергій Кривцов, 13. Ілля Забарний, 16. Віталій Миколенко, 21. Олександр Караваєв, 22. Микола Матвієнко, 24. Олександр Тимчик, 25. Денис Попов
Півзахисники: 5. Сергій Сидорчук, 6. Тарас Степаненко, 7. Андрій Ярмоленко, 8. Руслан Маліновський, 10. Микола Шапаренко, 11. Марлос, 14. Євген Макаренко, 17. Олександр Зінченко, 20.Олександр Зубков
Нападники: 9. Роман Яремчук, 19. Артем Бєсєдін, 26. Артем Довбик

Збірна Нідерландів напередодні старту на Євро за аналогією з нашою командою провела «тренування з підвищеною відповідальністю» – проти Грузії. «Ораньє» без надзусиль перемогли 3:0. Голи на рахунку забивного останнім часом Депая (забив сім голів у семи останніх матчах збірної), потужного Вегорста і молодого обдарування збірної Гравенберха.

Кадрові втрати «ораньє» загальновідомі. Турнір через травму пропускає капітан і лідер команди ван Дейк. «Поза грою» і основний голкіпер збірної Сіллесен, у якого виявлений коронавірус. Останні новини в зв’язку з цим – пошкодження паху де Лігта, через що центрбек «Ювентуса» пропустить матч із Україною.

Україна-Нідерланди. Історія протистоянь

Цікаво, що сьогодні Нідерланди та Україна сьогодні впреше зіграють на офіційному рівні. Досі команди перетиналися між собою лише двічі в товариських зустрічах. У 2008 році «синьо-жовті» без варіантів на виїзді (в Роттердамі) поступилися «ораньє» 0:3, а двома роками потому, на «Донбас Арені», була зафіксована результативна нічия 1:1. В обох випадках за нашу національну команду зіграв її нинішній наставник Андрій Шевченко. З чинних футболістів збірної України лише один грав проти «ораньє» – Андрій Пятов, який захищав ворота нашої команди в донецькому поєдинку 11 років тому.

Слова перед матчем:

Франк ДЕ БУР, головний тренер збірної Нідерландів:

– Ми добре підготувалися до матчу, у нас багато інформації. Українці зіграли з Францією 1:1, в минулому році перемогли Іспанію 1:0. Це дуже хороша команда, в якій відмінні футболісти на зразок Ярмоленка і Маліновського. Я поважаю цю збірну. Проте, я думаю, що вже після перших двох поєдинків ми вийдемо в плей-оф. У України ми виграємо з рахунком 3:1, а у Австрії – 2:1.

Андрій ШЕВЧЕНКО, головний тренер збірної України:

– Франк де Бур вважає, що його команда на Євро обіграє Україну з рахунком 3:1? Я до цього ставлюся спокійно. Напевно, він знає те, чого не знаю я. Ми в нашій групі ставимося з повагою до будь-якої команди. У нас непростий квартет, будуть складні ігри, ми до них готуємося. У команди Нідерландів досить воротарів, якими вони можуть замінити основного голкіпера Сіллесена. Не думаю, що у них це слабка позиція. У них взагалі немає слабких позицій. Якщо говорити про індивідуальностей, то там не тільки Депай є, але й інші. Ми зробимо ставку на командну гру, індивідуально ні з ким грати не будемо. У нас є чітка конструкція нашої гри, якої ми дотримуємося. Якісь спеціальні дії під конкретних гравців ми робити не будемо.

Орієнтовні склади:

Нідерланди: Стекеленбург, Блінд, Велтман, де Врей, Думфріс, де Йонг, Вейналдум, Классен, Мален, Депай, Бергейс.

Україна: Бущан, Караваєв, Матвієнко, Кривцов, Миколенко, Сидорчук, Зубков, Зінченко, Маліновський, Ярмоленко, Яремчук.