Оперативники управління стратегічних розслідувань в Запорізькій області спільно із слідчими слідчого управління обласної поліції викрили на території області цілу групу шахраїв, які крали гроші з карток своїх жертв.

Люди представлялися працівниками банку, випитували у потерпілих їхні реквізити та надалі привласнювали кошти, частину яких конвертували у біткоіни.

Про операцію з затримання шахраїв повідомили в пресслужбі МВС.

За даними слідства, організувала діяльність центру 28-річна мешканка Запоріжжя. Його працівники, представляючись співробітниками служби безпеки банківських установ, отримували персональні дані фізичних осіб про банківські карти та рахунки – реквізити та CVV-код. Для цього вони використовували психологічні методи впливу та діяли по заздалегідь прописаній інструкції. Також користувалися програмою підміни телефонного номера, аби замаскувати свою діяльність. Клієнтські бази даних зловмисники скуповували у DarkNet.

Допомагали жінці вести «бізнес» троє місцевих мешканців. Вони відповідали за підбір, інструктаж та контроль персоналу, звіт організаторці про суму грошових коштів, отриманих внаслідок оборудок. Отримані гроші зловмисники переводили на електронні гаманці, на картки власні або підконтрольних осіб. Крім того, частину коштів конвертували у біткоіни.

Шахрайський «бізнес» щомісяця приносив організаторці до 2-х мільйонів гривень, які вона відповідно до функціоналу розподіляли між всіма учасниками.

На підставі отриманих в ході досудового розслідування доказів організаторці та п’ятьом учасникам злочинної групи було повідомлено про підозру за ч. 4 ст. 190 (Шахрайство, вчинене організованою групою) Кримінального кодексу України.

Слідчі завершили досудове розслідування у кримінальному провадженні та за погодженням із Запорізькою обласною прокуратурою обвинувальний акт щодо усіх фігурантів скерували до суду.

За скоєне зловмисникам загрожує  до дванадцяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.