Населений пункт Геленджик, що у Вільнянському районі, запоріжці вже знають, як місце «зеленого туризму». Сюди приїзжають родинами, влаштовують дитячі табори та проводять масштабні гуляння на Масляну. Тепер про це село дізнається будь-хто в світі завдяки мобільному додатку, який створили у рамках проекту «Розвиток екотуризму у Чорноморському регіоні» за сприяння трансатлантичного співробітництва «Black Sea CBC». 

Про суттєву подію для туристичної галузі регіону повідомили під час прес-туру за саме цим маршрутом – тепер уже міжнародним. Журналістів та представників турфірм запросила Агенція регіонального розвитку Запорізької області. Ця організація – єдина українська представниця в згаданому міжнародному проекті. Таким чином наша область опинилась поряд з такими відомими туристичними місцевостями, як грецька Ксанті, болгарська Бяла та провінція Стамбулу – Шиле.  

Ідеєю об’єднання країн в цей проект стало прагнення розвитку екотуризму в регіоні Чорного моря. І, хоча с. Геленджик далеко від чорноморського узбережжя, наші представники довели потенціал та туристичні можливості Запорізької області. 

Результатом дворічної роботи став мобільний додаток з докладним описом обраних маршрутів у всіх п’яти країнах. В Запорізькій області експерти вибрали два напрямки для велопрогулянок. Їх експертизу проводили не тільки місцеві фахівці, але й перевіряли турецькі партнери. 

Два запорізькі маршрути різні за тривалістю та туристичними локаціями: «Сакральна Хортиця» (30 км) та «Перлина степової України» (160 км), – розповіла Наталя Малая, координаторка проекту.

Прес-тур почався біля полікультурного центру Дім Макса Гранта та зупинився в селі Геленжик. Дорогою гості дізналися цікаві факти про історію окремих населених пунктів Запорізького регіону, куди любила приїжджати дружина Президента Кучми та як живуть села-привиди. 

До речі, сучасний Геленджик, який має 200-річну історію, ледь не став привидом з початком цифровізації. В ньому жили та працювали люди, але на офіційних мапах України їх рідного села не було. Інтернет тут з’явився теж тільки завдяки наполегливим зверненням туристів, які скаржилися операторам мобільного зв’язку. Тепер місцеві мешканці мріють про капітальний ремонт дороги до населеного пункту. В даному випадку дорога відкриє додаткові можливості для розвитку місцевого зеленого туризму. 

В селі Геленджик чекають і вже зустрічають туристів з Канади, Туреччини та інших країн, – розповіла Інеса Носенко, координаторка проекту Етносело «Дивосвіт». За її словами, саме тут можна побачити мультикультурне надбання Запорізького краю, спробувати себе у гончарстві, а ще смачно поїсти. Учасників прес-туру частували стравами на вогнищі. Родзинкою став фарширований гарбуз з місцевими грушами, горіхами та медом. Скоштувати незвичний смаколик запрошують і всіх бажаючих туристів. Екскурсовод Ольга Павлік запевняє, що маршрут «Перлина степової України» зможе здивувати навіть вибагливих іноземних гостей.