Місцевий мешканець Олексій Толмачов б’є на сполох. На його думку, лазерне шоу, яке сьогодні так захоплює людей, може призвести до фатальних наслідків.

Природа Хортиці унікальна – цілинні степи, байрачні діброви, плавневі і скельні ландшафти. Завдяки цьому флора і фауна острова вирізняється значною видовою різномастістю. Тут можна зустріти унікальні колонії птахів. Однак на думку Толмачова, скоро вони можуть покинути свої гнізда.

«Відомо, що у сільському господарстві використовуються лазери для відлякування птахів – це змушує їх покинути місця гніздування, мігрувати та просто зникнути на певній території. Також відомо, що на скелях «Три стовпи», «Близнюки», «Острів Дубовий» поблизу ДніпроГЕСу гніздиться величезна кількість птахів, у тому числі унікальних видів. Зазначені острови входять до заказника загальнодержавного значення «Дніпровські пороги» та Національного заповідника Хортиця. Все це ніяк не заважає «благодєтєлям» вихвалятися, що на Хортиці використовуватимуть «найпотужніші лазери в Україні». За увесь вечір вчора я не побачив жодного птаха на жодному з островів під час «шоу», хоча зазвичай в цей час доби їх там тисячі», – пише він на своїй сторінці у Фейсбук.

Нагадаємо, за задумкою авторів, лазерну проєкцію на Кургані Єдності, дніпровських порогах та у небі можуть запустити усі охочі, за допомогою мобільного додатку та QR-коду, який буде розміщено на території музею. Воно поєднує три світлових компоненти: лазери, які роблять графіку на небі; складний перманентний 3 д-меппін на 16-ти метровому кургані, зшитий з 9-ти проєктор в одну картинку; графіка спеціальними лазерами на порогах, які виступають з води.

Фото Олексія Толмачова