Олексій Пучков, директор запорізької пекарні “Урожай”, в етері віжн-радіо “На дотик” розвіяв міф щодо фрази “рекордний врожай”, яка рік за роком лунає у ЗМІ та вводить в оману українців

Олексій каже, що не треба розуміти “рекордний врожай” як щось, що стосується тільки зерна, яке використовують для випікання хліба:

Для пересічних громадян лунає фраза “рекордний врожай” і люди думають, що виробники щось накручують, що хліб дорожчає. Люди не розуміють, що є класність – зерно першого класу, другого, третього, фураж тощо. І ціна дуже різниться від хлібопекарського зерна, придатного для виробництва хліба і зерна, яке йде на корм тваринам.

Тобто “рекордний врожай” стосується всіх класів зерна. І саме той клас, з якого можна випікати хліб, йде на експорт:

В країнах Європи це є суттєве значення по ціні. Тому трейдер скуповує продовольчу пшеницю і на державному ринку залишається небагато, тому ціна буде рости по мірі як воно закінчується, як виробництво працює.

Щоб це якось врегулювати, ВАП (Всеукраїнська асоціація пекарів, до якої входить і пекарня “Урожай”) закликали, щоб були квоти на продовольчу пшеницю. Це не дасть можливості вивезти критичну кількість зерна і захистить ринок України від спекулювання.

Випуск разом з Ольгою Вакало, Олексієм Пучковим, директором пекарні «Урожай», учасником ГО «Бізнес-Союз» «Порада», членом Всеукраїнської Асоціації пекарів, Костянтином Денисовим, кандидатом економічних наук, доцентом економічного факультету ЗНУ,  можна подивитися за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=hQVctnRWZhA&t=1530s&ab_channel=RADIONADOTYK