Судячи з кількості біл-бордів на вулицях міст та ефірів з політичною рекламою слід розуміти – передвиборча гонка у деяких політиків у повному розпалі. Але не у всіх, дехто почав зливати бюджет на політичну рекламу ще вкінці травня і вже встиг дістати українців своїм благальним поглядом, і тут навіть не варто називати імен, всі, хто виходить на вулицю і включає телевізор чи радіо легко здогадаються про кого йде мова. Інші, як наприклад чинний Президент, демонструють спокій та навіть деяку байдужість.

Одними з перших стартували вічний кандидат у президенти Юлія Тимошенко та хитро продуманий Сергій Тарута. Цілком логічно, що другому потрібно більше часу, а ніж старим політикам, щоб розказати про себе, мабуть тому він і стартував значно швидше. А от про Юлію Володимирівну українці  знають багато, особливо якщо згадати часи її першого прем’єрства, зрештою, як і другого. У неї вже немає завдання познайомити чи здобути впізнаваність – зараз вона використовує усі ресурси (фінансові та людські) щоб переконати, – тих кого можна стандартними методами – через презентації «нових» застарілих програм та все ті ж обіцянки, які вона дає щоразу, коли щось треба від електорату. А кого важче переконати – через брудні політичні інтриги, у яких вона точно найкращий спеціаліст.

Для Тимошенко президентське крісло – ідея фікс і щоб її реалізувати, амбіційна жінка не зупиниться ні перед чим. Вона зараз заручається підтримкою з усіх боків та готова до будь-яких жертв. Кілька тижнів тому, кум найзапеклішого ворога українців Віктор Медвечук в інтерв’ю виданню The Independent. закликав українців підтримати Тимошенко та назвав її найбільш підготовленим кандидатом, який цього разу повинен стати президентом.

Про підтримку Медвечуком Юлії Тимошенко також свідчить і той факт, що підпорядковані кремлівському куму телеканали щосили бережуть свою «ставку» від будь-якої критики. Щоразу, коли з трибуни Верховної ради заявляють про те, що Тимошенко – агент Кремля, телеканал 112, який є власністю Медвечука, перериває трансляцію. Так, нещодавно народний депутат України Іван Мельничук виступив з- трибуни Верховної ради та звернув увагу колег на те, що улюблений зять Юлії Володимирівни все частіше навідується до Москви, а сама Тимошенко покидає сесійну залу, коли депутати готуються голосувати за принципові політичні законопроекти, наприклад – за визнання Росії країною агресором. Телеканал 112 перервав трансляцію виступу Мельничука, Еспресо – показав усе…

Тимошенко підтримують і в оточені екс-президента біженця. Незодавно, під час судового засідання у справі втікача Януковича його вірна соратниця Ганна Герман необережно, а може й умисне заявила:

«Тимошенко должна стать президентом, тогда с Януковича и его людей будут сняты все обвинения, а Украина вернется под крыло России».

У такий розрахунок Путіна та обкладеного арештами оточення Януковича на чолі з ним же, повірити легко. Ганна Герман двічі заявила – ми віримо, що повернемося в Україну і відновимо свої позиції. Для повної анексії України Путіну саме цього і треба, заручившись підтримкою Росії, Тимошенко, слід припускати готова бути президентом, який виконує волю Кремля.

Не треба бути дуже крутим експертом, щоб розуміти – до другого туру президентських виборів пройде Юлія Володимирівна та Петро Олексійович. А щоб здолати його на цьому етапі, треба мати підтримку всередині країни, бажано в силових органах.  Як показують останні події, Тимошенко таку підтримку вже знайшла, в особі ображеного за «справу рюкзаків» на Президента та Генерального прокурора України – міністра Арсена Авакова. Після того, як проти сина міністра була порушена справа, сам Арсен Аваков на кожному кроці почав заявляти – я не підпорядковуюся Президенту України і цим самих натякає, що добре пам’ятає про «справу рюкзаків» і готовий надати удар у відповідь.

Щоб завоювати Запорізький регіон батьківщинівці готові навіть до кровопролиття?

Дуже бажаним та потрібним, з точки зору впливу та ресурсів, для команди Тимошенко є Запорізький регіон. Але тут є одна дуже незручна для кандидатки обставина – депутати мажоритарщики, на яких робить хорошу ставку у передвиборчій гонці Петро Порошенко. Із 9 народних обранців по мажоритарних округах, в команді нині діючого президент їх аж 6. Щоб отримати регіон та хоч якісь гарантії для себе, мажоритарщиків треба вибивати.

Одним  із найбільш сильних та бажаних для батьківщинівців округів є Бердянський, тут міцно закріплені одразу два депутати з команди Президента – Олександр Пономарьов та Сергій Валентіров, дискредитувавши яких можна не лише забрати у Порошенка два важливих гравці, а й відновити контроль над золотою жилою – Бердянським морським торгівельним портом, який свого часу приносив Сергію Соболєву мільйони. Саме зараз виникли найбільш сприятливі умови для нанесення удару членам команди Порошенка. Події останніх місяців, а особливо вбивство активіста Віталія Олешка зіграло на руку команді Тимошенко. А якщо аналізувати глибоко – ця смерть вигідна лише Юлії Володимирівні та Арсену Авакову, останньому – для зрівняння рахунків. За клопоти у сина – мінус два БППшники.

Ми не будемо переписувати уже озвучених у ЗМІ думок з приводу того, що замовниками, як і виконавцями вбивства Віталія Олешка можуть бути люди зв’язані Аваковим. Політичні аналітики вже у перші дні після трагічної події озвучили версію – смерть Олешка потрібна була для розхитування ситуації в регіоні. Розхитати до потрібного політикам рівня активіст  самостійно не зміг, а тому сам став жертвою політичних ігор, – було озвучено в  деяких українських ЗМІ.

Вірити у цю версію мотивує також і факт причетності підозрюваних у вбивстві Олешка до правоохоронних органів, зокрема двоє з чотирьох чоловіків колись були членами силових структур, – пишуть ЗМІ. Дивним є також сам процес затримання підозрюваних, які не чинили опору і, як помітно з оперативного фото не відчувають схвилювання чи нервового збудження під час затримання. Детальніше про це пише видання Укрпромбуд.

Втім, як було усе насправді знає дуже обмежене коло людей, ми ж можемо робити висновки хіба вдаючись до аналізу та шукаючи відповіді на запитання – кому це потрібно перед виборами? Які козирі (не клопоти) принесе смерть активіста для тих чи інших політичних груп? Та, – спостерігаючи за процесом слідства.

Ще одним дуже цікавим та потужним округом на Запоріжжі є Мелітопольський, на нього варто було б звернути пильну увагу, та зосередити свої передвиборчі сили. Виборців там достатньо багато, тільки у самому Мелітополі, станом на серпень 2018 року нараховується 120 682 осіб, які мають право голосу. Втім, поки найголовніший представник Президента в Запорізькій області Костянтин Бриль зосереджений на війні з одіозним нардепом Вадимом Кривохатьком, Мелітопольський округ №80 все більше підганяє під себе антиукраїнський нині нардеп Євген Балицький.  Це, з точки зору безпеки області загалом є досить негативним чинником, який у майбутньому, за умов зміни геополітичної стратегії, може спрацювати на руку Кремлю.