15 листопада 2018 року була сформована конкурсна комісія для обрання нового директора Будинку культури «Титан». А вже 7 грудня був проведений сам конкурс, до якого багато запитань. Саме оголошення про конкурс на формування комісії, за свідченнями працівників «Титану» , з’явилося у той же день вранці, і люди не знали, що відбуватиметься на засіданні. Чому так сталося? Та чи спеціально це було зроблено Управлінням культури і туризму?

На початку листопада колективу Будинку культури «Титан» було повідомлено про те, що їх директорка Олена Бойко звільняється зі своєї посади. Через 3 дні після цього,  колективу була представлена нова директорка- Світлана Кірієнко. Це відбулося ще до конкурсу, який мав бути 7 грудня та навіть до офіційного оголошення  про його проведення на сайті мерії.

Однак Світлана Кірієнко 5 листопада отримала повний доступ до бухгалтерії та документів БК «Титан», – кажуть співробітники закладу.

Працівники Будинку культури спитали нову «директорку» чи  відбувся конкурс, який мав би законно засвідчити її знаходження на посаді директора БК «Титан». На що Кірієнко відповіла: «Конкурс оголошений». Хоча на офіційному сайті Запорізької міської ради інформація про конкурс була оприлюднена лише 7 листопада.

Дізнатися раніше за всіх коли буде конкурс можна тільки в Запорізькій міській раді, а конкретніше- Департаменті культури і туризму, адже саме він на своєму офіційному сайті публікує оголошення про заміщення вакантного місця комунальних закладів Запоріжжя.

Отже, 7 листопада офіційно оголошено конкурс, який сформує склад конкурсної комісії, що обиратиме директора БК «Титан». Згідно з Положення про формування складу та організацію роботи конкурсної комісії( затв. Запорізькою міською радою від 03.07.2017 № 078р), комісія складається таким чином: 3 людини від Департаменту культури і туризму, 3 людини від громадських організацій, які відносяться до культури, і 3 людини від колективу Будинку культури «Титан».

«Ми хотіли, щоб комісія складалася з «нейтральних» людей»- розповідає Оксана Лащ, одна із кандидаток на посаду директора Будинку культури.Колектив «Титану» намагався залучити у комісію людей із Міністерства культури України. Але цього не вдалося. Незважаючи на це, інформація про конкурс була розповсюджена серед усіх запорізьких громадських організаціях, які відносяться до культури. Відгукнулося 8 організацій.

У відкритому доступі ніде не було інформації, які саме документи треба подавати громадським організаціям. І вони почали це робити саме так, як це їм сказали у Департаменті культури і туризму.

15 листопада відбулося жеребкування, яке особисто провела Катерина Сімонова- начальниця управління туризму. Перед жеребкуванням громадські організації, які, як з’ясувалося  були не від Департаменту культури і туризму,  не допустили.  Зі сторони Департаменту це було аргументовано тим, що організаціями не було подано достатньої кількості документів та тим, що вони не відносяться до культури.

Однією з таких, які, начебто, «не відносяться до культури»- Запорізький обласний осередок ВУТ «Просвіта». На сайті організації вказано, що «основною метою діяльності ЗОО ВУТ “Просвіта” є утвердження української національної ідеї та державної української мови, розвиток національної культури, відродження історичної пам’яті…».

Тобто, «Просвіта» є громадською організацією, яка відноситься до культури, але чомусь за вигаданим приводом  усувають від процесу формування конкурсної комісії.

Отже, залишилося 2 громадські організації, які відносяться до Департаменту культури і туризму. З них вибрали 3 представники у конкурсну комісію.Наступним кроком, згідно з Положенням, треба було відібрати 3 кандидати від Будинку культури «Титан». Для колективу це стало великою несподіванкою. Адже 15 листопада, зранку, об 11 годині у «Титані» з’явилося оголошення, що в 16:30 відбудеться засідання колективу.«Ніхто навіть гадки не мав, що у той вечір відбудеться жеребкування!»- каже Оксана Лащ.

Вибирати кандидатів у конкурсну комісію можна тільки з тих людей, які є частиною профспілки. У «Титані» таких два. Перша- це первинна профспілкова організація, друга- це профспілка, створена Оксаною Лащ, де та є головою.Однак створення другої профспілки  Будинку культури «Титан» зустріли досить негативно. Колектив не розумів, для чого Оксана створила другу профспілкову організацію, адже така ж організація вже існувала у «Титані».«Я її створила для захисту прав своїх та людей, адже у «Титані» все робилося не за законом, а так, як вигідно певним людям».- відповідає на обурення Лащ.

Оксана надала редакції «Regionnews» відео, у якому колектив «Титану» намагається з’ясувати причину появи профспілкової організації. Відеозйомка велася приховано. Вже під кінець запису було очевидним, що колектив проти профспілки та Оксани особисто та намагається позбавитися її, закидаючи обвинуваченнями.

Одним із «закидів» від працівників «Титану» було те, що взагалі незаконно створювати іншу профспілку на підприємстві, коли та вже існує. Однак, за Законом України “Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності” від 15.09.99 р. № 1045-XIV, профспілки може створювати кожен охочий.

Так як оголошення про збори колективу було несподіваним, то прийшло 30 людей, хоча у Будинку культури працює 60.Колектив взагалі не знав, що буде конкурс і що взагалі відбувається.«Через те, що я створила профспілкову організацію і колектив розподілився на 2 табори, вони вирішили зробити усе «по-чесному». Хоча, наприклад, у минулому році, коли обирали тоді директора, такого не було.»- каже Оксана Лащ.Колектив проголосував, не знаючи за що. Голоси були підраховані, але ж, як саме їх підраховували, досі лишається таємницею.

Після цього створилася конкурсна комісія- 3 людини від Департаменту культури, 3 людини- від громадських організацій, але як вже було вказано, фактично ці організації були тісно пов’язані із Департаментом і 3 людини від колективу БК «Титан», які проголосували «всліпу».

Фактично стверджуючи, майже увесь склад конкурсної комісії був пов’язаний із Департаментом культури і туризму Запорізької міської ради, що є порушенням Положення про формування складу та організацію роботи конкурсної комісії.

Наступний етап- це проведення безпосередньо самого конкурсу, на якому оберуть директора Будинку культури «Титан».На цю вакантну посаду висунулося 2 кандидатки- Світлана Кірієнко та Оксана Лащ. Вони подали свої заявки, їх прийняли і 7 грудня розпочався конкурс.

Треба зауважити, що Олена Бойко, голова первинної профспілкової організації, була у складі комісії. Це непримустимий конфлікт інтересів, адже вона виступала проти новоствореної профспілки під керівництвом Оксани Лащ і не могла оцінювати її об’єктивно. Але на це, ще на етапі вибору складу конкурсної комісії, ніхто не звернув уваги.

«Порушень на конкурсі було достатньо»- обурюється Оксана Лащ,- «По-перше, за моєю інформацією, програму розвитку(кожен кандидат мав представити свою програму розвитку БК «Титан» на 5 років-ред.) Світлані Кірієнко написала та затверджувала особисто Катерина Сімонова. Навіть, скоріш за все, вона не написала, а просто скопіювала цю презентацію з презентації, яку представив наш минулий директор 2 роки тому. Я це перевірила- це точно. По-друге на конкурсі зачитували( в першій частині відео) лист, який начебто написав колектив, у якому було сказано, що люди не хочуть, щоби Лащ була директоркою «Титану».»

Насправді люди цього листа не писали, і він був сфабрикований, аби усунути конкурентку. Також напередодні конкурсу Катерина Сімонова роздрукувала та роздала членам комісії перелік запитань, які треба ставити кандидаткам на посаду директора.

Як пройшов конкурс громадськість не знала, адже відео оприлюднили тільки 20 грудня, тобто через 13 днів після того, як конкурс відбувся. За Законом України «Про культуру» це не є порушенням, але виникає питання, чому так довго це відео не опубліковували.

Якщо подивитися на проведення конкурс, то можна знайти низку порушень Закону України «Про культуру»: статті 215, частина 2: «…представники засобів масової інформації та громадськості мають право бути присутніми на засіданнях конкурсної комісії». 15 листопада, під час обрання кандидатів до конкурсної комісії журналістку «Regionnews» вигнали із актової зали БК «Титан».

статті 215, частина 8: «Орган управління зобов’язаний оприлюднити на своєму офіційному веб-сайті умови праці, відомості про матеріально-технічну базу закладу культури, фінансову звітність за попередній бюджетний період закладу культури, на посаду керівника якого проводиться конкурс».

Сайту, як такого, Департамент культури і туризму, який є «органом управління», немає. І ні під час обрання конкурсної комісії, ні під час конкурсу, ні зараз на сайті не опубліковано вищевказаного.

статті 215, частина 13: «У разі виявлення фактів, що свідчать про конфлікт інтересів члена конкурсної комісії, такий член конкурсної комісії не бере участі в голосуванні.». Як вже згадувалось вище, Олена Бойко, під час голосування,  мала конфлікт інтересів до Оксани Лащ.

У конкурсі перемогла Світлана Кірієнко, за нашими даними наближена до Катерини Сімонової.

Про Кірієнко відомо, що вона практично весь свій трудовий шлях вона пройшла в Миколаївської області. Тут Світлана 10 років очолювала Миколаївський районний ДК, потім 8 років викладала в Миколаївському училище культури на кафедрі хорового співу. Потім різко змінила профілю з 2002 року викладала на Миколаївському державному аграрному університеті. Після переїхала в Запоріжжя і з 2014 по 2017 роки працювала в ЗДІА на посаді доцента кафедри українознавства.

8 грудня, на наступний день після конкурсу, Оксані Лащ зателефонувала заступниця директорки Світлана Тимошек і сказала, що «їй дзвонили із Департаменту культури і туризму і сказали, що Оксану треба звільнити з посади».

Вже 11 грудня представляти нову директорку,Світлану Кірієнко, БК «Титан» приїхав особисто заступник мера Анатолій Пустоваров.

«Я зрозуміла, що мене почнуть виживати з колективу, тому я звільнилася. Я вимушено покинула і колектив, і людей…»- закінчує свою тираду Оксана.