Нещодавно у новинах з’явилася інформація про «лажу» великої компанії, яка досить відома на ринку техніки в Україні. Річ йде про позначення в додатках компанії території Криму, як частину Росії. Тепер при пошуку якось міста півострова додатки, як заведено, надають варіанти точного находження і тепер на місці країни показується «Росія», а на мапі між півостровом і материком є межа зображена червоною лінією.
На це звернули увагу першими в Україні з міністерства закордонних справ. Вадим Пристайко (@VPrystaiko), міністр, відреагував у соц. мережах таким дописом: «Айфони – добрі продукти. Якщо серйозно, Apple, будь ласка, дотримуватися високих технологій. Глобальна політика – це не ваше.» – через декілька хвилин доповнив ще одним дописом: «Уявіть, як кричите, коли ваші ідеї та роботи викрадають ваші конкуренти, а когось байдужого цей біль не обходить. Ось які відчуття бувають, коли називають Крим частиною Росії.» (переклад з англ.).

(фото- скрини з твітеру)

На запити посольства України в США не відреагували ні в компанії, ні в Держдепі. Чи можна вважати такий факт визнанням Криму російським – вирішуватимуть дипломати, але мені здається найближчим часом Apple змінить данні у своїх додатках.

А ось до чого може призвести такі витівки нагадав речник постійного представництва України в ООН, Олег Ніколенко у своєму фейсбуці:

 

Та чим обернеться цей прецедент компанії та чи погіршаться ще більше відносини між США та Україною ми зможемо дізнатися пізніше. Найдивовижніше, що на цю ситуацію звичайні люди реагують більш-менш стримано, з іронією. Але є й ображенні, про їх існування можна дізнатися у коментарях під дописами Пристайка та Ніколенка.