Після нещодавніх подій на сайті «Офіційне інтернет-представництво Президента України» з’явилася петиція від громадянина Максимчука Романа Юрійовича, суть її полягає у забороні продукції Apple та знищенню з відшкодуванням коштів. Дана петиція з’явилась 29 листопада і станом на 2 грудня має майже 650 підписів. Нагадуємо, для звернення уваги Президента України на петицію потрібно 25 тис. підписів, на збір підписів є ще 89 днів.

Зараз сама петиція виглядає досить скуто, не витримані правила написання, відсутні точності в який спосіб автор хоче досягти знищення техніки. Нагадує більше пост у соцмережах, але будемо стежити далі, до чого призведе дане звернення громадянина.
Нагадуємо, що досі не було офіційної реакції української влади на особливості оновленої мапи від Apple. У свою чергу кампанія відповіла на звернення в соцмережах представників української влади щодо факту відбивання Криму на мапі. Прокоментувавши, що це було зроблено в знак поваги до російських політиків, але кампанія планує провести аудит з питань спірних територій. На це офіційно відповіли у МЗС Литви, що в Україні не існує так званих спірних територій – «є лише територія України окупована Росією без дотримань міжнародного права та інших зобов’язань» – заявив Лінас Антанас Лінкявічюс.
Що це, помилка чи відкрита заява кампанії? Раніше у 2015 році Apple заборонила продаж своєї продукції на території Криму, у 2018 через санкції вони прибрали з App Store сервіс онлайн-бронювання “Суточно.ру”. Тепер ми бачимо інакшу ситуацію. Слідкуємо за подіями далі.