Медична реформа потребує змін у всіх регіонах  України.  Суть її полягає в оптимізації ресурсів та покращенні ефективності роботи медичних закладів за рахунок здорової конкуренції.

Зміни відбуваються і в Запорізькій області. На обласному рівні, питання медицини є зоною відповідальності першого заступника голови обласної держадміністрації Івана Федорова.

На початку нового року повинна відбутися велика кількість реорганізаційних процесів. Простими словами – приєднання менших закладів до більших, або вірніше – менш ефективних до більш ефективних, але чи завжди більший значить ефективніший?  Завданням місцевої влади є раціонально реорганізувати та перевести медичні заклади в КНП – комунальні некомерційні підприємства. З першого квітня 2020 року усі КНП перейдуть на прямі відносини з Національною службою здоров’я України та будуть фінансуватися з коштів державного бюджету.

У світлі цих подій велика хмара нависла над установою, в якій щодня рятують серця запоріжців – “Центром серцево-судинних захворювань”, що знаходиться на вулиці Перемоги, 78.  Варто сказати, що саме цей заклад був вибраний у 2017 році Кабінетом міністрів у якості обласного реперфузійного центру, який повністю відповідав необхідним критеріям організації реперфузійної мережі для лікування гострого інфаркту міокарда. Уряд Гройсмана тримав ці питання під пильним контролем, бо ж кількість інфарктів в Україні збільшується, до того ж їх вік помолодшав. Сьогодні у більшості регіонів є по декілька таких центрів, їх створення та удосконалення істотно зменшили кількість летальних випадків внаслідок інфаркту міокарда.

Багато успішних історій є і в запорізького «ОМЦССЗ».  Генеральний директор  закладу  Іван Курпаяніді зібрав тут найкращих фахівців, які цілодобово без вихідних працюють з серцями запоріжців. Медики закладу постійно знаходяться в процесі пізнання нових методик та сучасних практик лікування, крок за кроком реалізуючи їх у Запоріжжі. Чимало планів в адміністрації закладу на подальший розвиток та вдосконалення медичних технологій.

Перші розмови про те, що «ОМЦССЗ» хочуть приєднати до Обласної клінічної лікарні з’явилися наприкінці літа. Кілька місяців відбувалися наради, дискусії, обговорення та навіть суперечки, у які на жаль не залучалась широка громадськість. Фактично до вчорашнього дня ніхто не знав точно чи буде працювати “Центр серцево-судинних захворювань” автономно, чи його приєднають, а це означає –  перенесуть на Оріховське шосе, 10.  Ризики були високими, самі медики не розглядали можливості подальшої роботи у підпорядкуванні. Кожен перший співробітник центру стверджував: “Ми приклали багато зусиль для розвитку центру, якщо нас приєднають, поїдемо працювати де інде”. Навряд це можна назвати амбіціями, скоріш за все  питання тут в  перспективах та командній роботі.

Вчора обласна влада прийняла остаточне рішення –  “Центр серцево-судинних захворювань” буде працювати автономно і це дуже хороша новина для мешканців області.  Пізно ввечері, на сайті обласної ради з’явився проєкт рішення про Про припинення комунальної установи «Обласний медичний центр серцево-судинних захворювань» Запорізької обласної ради шляхом перетворення в комунальне некомерційне підприємство «Обласний медичний центр серцево-судинних захворювань» Запорізької обласної ради.

Це означає, що центр переводять в КНП і з 1.04.2020 року перейде на прямі відносини з Національнною службою здоров’я України.  Колектив, у складі майже 400 осіб буде збережено для кваліфікованого лікування жителів регіону. А який заклад ефективніший – нехай покаже здорова конкуренція.