Сьогодні ми пройшлися декількома магазинами в Запоріжжі й подивилися на ціни та кількість товару на полицях.

У мережі супермаркетів «АТБ» полиці з борошном, крупою і макаронними виробами були майже пустими, але біля полиць стояли піддони з товаром, який працівники намагались швидко розкласти, бо не встигали заповнювати полиці. Продавці мережі запевнили, що товару вдосталь, і склад повний, просто не вистачає людей, щоб встигнути усе це викласти на полиці магазину. Одночасно з цим м’ясні полиці магазину теж були пустими, але товару на складі вже не було. Слід зазначити, що полиці з ковбасними виробами та консервами були повні. Напівпорожніми були полиці з побутовою хімією.

Продавці запевняють, що дефіцит утворюють самі покупці, тому зараз в магазинах в одному чеку не відпускають більше 5-ти одиниць одного товару. Також ми знайшли відповідь на запитання «Чому ростуть ціни на борошно, цукор та крупи?» Як пояснили продавці, різкий ріст попиту на товар спричинив додаткові замовлення доставки товару до магазину, а через погано продуману логістику, на яку часу не має, доставлення вартує більших коштів, що і відбивається на ціні товару.

Курс долару поки що не має впливу на ціни цих товарів. Тому саме штучний дефіцит і великий попчит на товари спричиняють ріст цін. Слід зазначити, що держава домовилася втримувати ціни з найбільшими мережами продуктових супермаркетів і магазинів. Це не дає змогу підприємцям збільшувати ціну через попит в рахунок прибутку мережі.

В маленьких магазинах також м’ясної продукції на полицях не було, але сусідні полиці з ковбасами були повні товару. Продавці запевняють, що сьогодні затрималось доставлення товару, але з чим це пов’язано не можуть пояснити. Центральна і міська влада одночасно з керівниками великих продуктових мереж просить не закупати велику кількість продуктів створюючи штучний дефіцит товару.