День Незалежності України запоріжці вже традиційно відзначили святковою ходою “Марш Волі”. Як і в минулі роки, організатором виступила Запорізька територіальна організація партії “Європейська Солідарність” та Запорізьке об’єднання Всеукраїнського товариства “Просвіта”. Ініціативу охоче підтримали і представники інших патріотичних організацій міста.

Співаючи гімн та скандуючи «Україна понад усе»,  тисяча запоріжців рушила від Бульвару Шевченка до Майдану Героїв.  Очолили ходу батьки загиблих бійців АТО і ветерани війни на сході України.

«Хода до Дня Незалежності в Україні відбувається вже 29 раз. Незалежно від політичних обставин, погодних та будь-яких інших умов. Марш є загальнопатріотичним, тут збираються різні політичні, громадські організації, але всі учасники – патріоти України. Були випадки у 2011-2012 роках, коли нам заборонялося судом святкувати, було коли і влада долучалась. Сьогодні влада не долучається, але хоча б не забороняє. Я вважаю, що Незалежність потрібно відзначати. Тим паче, що це актуально на сході України, коли за 200 км – фронт. Це потрібно для того, щоб усі бачили, що у нас достатньо патріотів для захисту країни», – висловився голова Запорізької територіальної організації партії «Європейська Солідарність», народний депутат VІІІ скликання Ігор Артюшенко, який безпосередньо організовував ходу.

Левова частина учасників була одягнена у вишиванки або мала з собою національну символіку. Містяни несли з собою великі плакати з написами «Ні капітуляції!», «Україна переможе!», «Україна понад усе!».

До акції долучились запоріжці різного віку, містяни вийшли на Марш Волі цілими родинами. Особливу увагу привертала величезна кількість дітлахів у національному вбранні.

На початку заходу для учасників виступав військовий оркестр, який розташувався прямо на Бульварі, далі, рухаючись містом, запоріжці виконували гімн України і співали патріотичні пісні.

До акції також долучилось багато військовослужбовців, ветеранів російсько-української війни.

«Для мене День Незалежності – найголовніше свято всього року. У дні, коли точиться російсько-українська війна, ми маємо усвідомлювати та відчувати те, що зараз народжується наша справжня Незалежність, не декларована, а дійсна. Словом – святий день»,  –  розповів ветеран війни на Донбасі Віктор.

Один з учасників прийшов на свято з портретом п’ятого президента України – Петра Порошенка і одразу ж привернув до себе увагу. Журналісти запитали у активіста, що особисто для нього означає слово «Незалежність». «Це трохи більше ніж моє життя»,- відповів чоловік.

Запоріжець наголосив, що приніс з собою портрет тому, що вважає, що тільки Петро Порошенко може “витягти” Україну і зробити її щасливою.

Завершили Марш Волі мітингом на Майдані Героїв. Тут активісти вшанували пам’ять загиблих воїнів хвилиною мовчання і прослухали гімн.

Після організатори влаштували «вільний мікрофон», і кожен бажаючий зміг висловитись, привітати присутніх, або спробувати донести наболіле. До запоріжців звернулись члени громадських організацій і різних політичних партій, волонтери і ветерани, запоріжці, які відстоювали Незалежність на Євромайдані. Одним з найзворушливіших був виступ представниці кримськотатарського народу, яка з імпровізованої сцени вкотре заявила, що Крим – це Україна.

Так, один з бажаючих запропонував зібрати підписи під зверненням до президента України, міністра юстиції, голови Запорізької ОДА з вимогою заборонити через суд діяльність політичних партій «Опозиційна платформа «За життя» та «Партію Шарія». Через те, що вищезазначені «несуть загрозу національній безпеці та громадському порядку, захисту прав і свобод громадян». Серед містян вишукувалась черга з бажаючих поставити свій підпис під вимогою.

До святкування Дня Незалежності долучились і українці з Криму. Учасники наголосили, що Крим – то Україна, а кримські прапори мають обов’язково бути на таких заходах.

Текст і фото журнаоістка Форпост –  Руслана Полянська