Щороку обранці громади розподіляють мільйони гривень зі своїх депутатських фондів як грошову допомогу. Рух ЧЕСНО вирішив з’ясувати, кому ж депутати Запорізької міської ради надали таку поміч 2019 року. У списку її одержувачів виявилося чимало прізвищ політиків, їхніх родичів, а також помічників. Одну з найбільших сум коштів отримала донька “опоблоківця” Олександра Гончара – їй з бюджету виділили понад 200 тисяч гривень.

Кому дають гроші з депутатського фонду

Депутатський фонд – це кошти з бюджету міста, які обранці мають право розподіляти на потреби мешканців Запоріжжя. Розмір депутатського фонду в різних містах України неоднаковий. У Запоріжжі він визначається окремою міською програмою, котру щороку затверджують депутати. Згідно з відповідною програмою на 2019 рік, загальний розмір депутатського фонду в Запоріжжі становить 64 мільйони гривень. Отже, минулого року кожен депутат Запорізької міської ради мав право на власний розсуд розподілити 1 мільйон гривень на потреби містян, точніше, своїх виборців.

Затверджена програма також визначає, куди й на які саме потреби можна витрачати кошти з депутатського фонду. Одним з узгоджених напрямків є надання грошової допомоги мешканцям міста, які опинились у скрутному становищі. Ідеться про людей з інвалідністю, багатодітні й малозабезпечені родини, самотніх громадян і пенсіонерів. Так, відповідно до міської програми, на допомогу для цих категорій містян кожен депутат 2019 року змогу спрямувати до 30% свого депутатського фонду, тобто 300 тисяч гривень.

Читати також: Нерівні умови. Депутатські фонди як бюджетна гречка до виборів 2020

Процедура виділення цих коштів не є складною. Обранець може звернутися з підтверджуючими обставини надання допомоги документами та клопотанням про надання певній особі матеріальної помочі до Управління соціального захисту населення Запорізької міської ради, яке й відповідає за такі виплати. Або ж депутати можуть скласти гроші зі своїх фондів в одну суму та погодити її виплату конкретній людині через відповідне рішення міської ради. Зазвичай так учиняють, коли потрібні значні кошти.

Згідно з документами, які міськрада надала на запит Руху ЧЕСНО, у період від січня до жовтня 2019 року запорізькі обранці спрямували зі своїх депутатських фондів на надання саме грошової допомоги 14,65 мільйона гривень (у середньому по 229 тисяч гривень на депутата). Також Руху ЧЕСНО надіслали списки одержувачів цих коштів.

230 тисяч гривень для доньки депутата

Одну з найбільших сум матеріальної допомоги цьогоріч отримала Дар’я Колісник. Дівчині виділили гроші за рішенням Запорізької міської ради від 30 січня 2019 року. У ньому сума грошової допомоги не уточнюється, але з документів, наданих на інформаційний запит Руху ЧЕСНО, відомо, що станом на жовтень Колісник виплатили 229 тисяч гривень. Загальна ж сума виплат, передбачена рішенням міської ради, становила 234 тисячі гривень, – пізніше додатково уточнили в Управлінні соціального захисту населення Запорізької міської ради. Офіційно ці кошти дівчині надали на лікування її батька Олександра Гончара.

Дар’ї Колісник погодили надання матеріальної допомоги

Як виявилося, Олександр Гончар – депутат Запорізької міської ради від “Опозиційного блоку”. У своїй декларації за 2018 рік він зазначив Дар’ю Колісник як свою доньку.

Олександр Гончар, світлина – opposition.zp.ua

Олександр Гончар працює в ПАТ “Запоріжсталь” оператором поста керування. Торік він отримав майже пів мільйона гривень зарплати та близько 144 тисяч гривень пенсії. Цікаво, що 2018 року депутат став власником автівки Hyundai Getz (2006 р.в.), яка, згідно з декларацією, офіційно коштувала йому майже 119 тисяч гривень.

Отже, інші мешканці міста, котрі перебувають у скрутніших матеріальних умовах і потребують допомоги на лікування, недоотримали кошти, які депутати надали своєму колезі.

“Гроші пішли на операцію тазостегнового суглоба та коліна. Я отримав травму, тож знадобилася операція. Був у лікарні. Донька вирішила мені допомогти. Нічого мені не повідомивши, вона пішла на прийом до когось із депутатів і звернулася з проханням про допомогу. Це було її особисте рішення. Колеги допомогли, дякую їм!” – прокоментував одержання бюджетних коштів донькою Олександр Гончар.

Сам Гончар витратив зі свого депутатського фонду впродовж січня-жовтня 2019 року 194,6 тисячі гривень. Як поінформували в міськраді на запит Руху ЧЕСНО, зазвичай обранець розподіляв кошти між виборцями приблизно рівномірними сумами – по 1000-2000 гривень. Найбільший розмір допомоги, яку сам депутат надав 2019 року, становила лише 10 тисяч гривень.

Допомога для своїх

Як з’ясувалося, цьогоріч гроші з депутатського фонду виділили не лише доньці депутата Гончара, а й ще кільком родичам запорізьких обранців.

Одним із них став Олег Корольов, депутат із фракції “Самопоміч” у міськраді. Цього року він балотувався до Верховної Ради України. Примітно, що раніше Корольов потрапив до рейтингу найзаможніших депутатів від Руху ЧЕСНО. Зокрема, 2017 року він разом зі своєю родиною отримав 9,34 мільйона гривень доходів і з цим показником посів друге місце в рейтингу обранців з найбільшими заробітками того року.

А цьогоріч тестю депутата надали з бюджету міста Запоріжжя матеріальну допомогу. Ідеться про рішення Запорізької міської ради від лютого 2019 року, за яким кошти на лікування виділили Олексію Вернидубу.

Олег Корольов, світлина – 1news.zp.ua

У декларації Олега Корольова за 2018 рік зазначено, що Олексій Вернидуб разом із Людмилою Вернидуб та Оксаною Олексіївною Корольовою, яка є дружиною депутата, володіють квартирою на 66,38 квадратних метра. Також відомо, що раніше всі троє були прописані в Запоріжжі за однією адресою.

Станом на жовтень минулого року Олексію Вернидубу, згідно з документами, виплатили з міського бюджету 29 тисяч гривень. Загальна ж сума допомоги, передбачена рішенням міської ради, становила 30 тисяч гривень. Сам Корольов під час голосування за рішення про надання коштів його тестю був відсутній.

Рух ЧЕСНО вирішив поцікавитися в самого обранця, як так трапилося, що тесть одного з найзаможніших депутатів міськради отримав допомогу з бюджету. Корольов повідомив, що його тестю понад 80 років і в нього було запалення легенів з ускладненнями, тому знадобилося дороге лікування. На запитання, чому ж лікування відбувалося саме бюджетним коштом, а не за підтримки родича, депутат відповів:

“Від мене грошей не беруть – радянське виховання”. 

Ти – мені, я – тобі

Цьогоріч допомогли родичам зі своїх депутатських фондів і Ніна Гурська з “Опозиційного блоку” та Ірина Клець.

Ніна Гурська разом з Олександром Гончаром, світлина з Facebook

Так, за клопотанням “опоблоківки” Гурської допомогу з її фонду в розмірі 10 тисяч гривень отримав Олександр Володимирович Клець.

Це син депутатки від БПП Ірини Клець, яка працює лікаркою в КНП “Центр первинної медико-санітарної допомоги №2”. Сам Олександр Клець торік обіймав посаду інспектора відділу державного контролю та нагляду за безпекою на транспорті управління Укртрансбезпеки в Запорізькій області. З його декларації відомо, що 2018 року він так само одержав від міста допомогу в розмірі 40 500 гривень.

Ірина Клець, світлина – 061.ua

Своєю чергою за клопотанням Ірини Клець теж 10 тисяч гривень як матеріальну допомогу з міського бюджету отримав Денис Георгійович Гурський.

Це син депутатки від “Опоблоку” Ніни Гурської. У своїй декларації за 2018 рік вона зазначила, що на правах спільної власності володіє квартирою в Запоріжжі загальною площею 52,5 кв.м. Ще одним співвласником цієї квартири, згідно з даними Державного реєстру речових прав, є Денис Гурський, якому 37 років.

Ми звернулися по коментарі до обох представниць Запорізької міської ради. На жаль, зв’язатися із Ніною Гурської не вдалося. Ірина Клець у телефонній розмові пояснює: допомогла сину колеги, бо він тяжкохворий.

“У нього дуже складна ситуація зі здоров’ям, пов’язана з онкологічним захворюванням та інвалідністю, про що є відповідна довідка. Така ситуація склалася не цього року – проблеми зі здоров’ям у Дениса вже років 15-ть. А на онкологію ми (депутати, – ред.) завжди даємо по пять-десять тисяч гривень. Ви можете подивитися усі мої видачі грошей на матеріальну допомогу: якщо ситуація стосується важких захворювань, то завжди намагаюся дати більшу суму. Адже як лікар розую, наскільки зараз дороговартісне лікування”, – пояснила Ірина Клець.

З приводу допомоги для власного сина також у розмірі 10 тисяч гривень депутатка розповідає, що гроші пішли на операцію з видалення вен.

“Зарплата у сина дуже невелика, а на операцію потрібно було 25 тисяч гривень. 15 тисяч гривень ми назбирали і 10 тисяч гривень отримали у якості допомоги. Як і будь-який інший житель Запоріжжя. Що Ніна Гурська, що я – ми намагаємося нікому не відмовляти у допомозі, коли вона необхідна”, – розповідає обраниця.

2018 року Ірина Клець разом з чоловіком та сином отримали майже 420 тисяч гривень доходів, з яких 40 500 гривень так само становила допомога з міського бюджету для сина.  Ще родина мала авто АЗЛК 1995 р.в.

Про Ірину Клець відомо, що 2015 року вона, усупереч рішенню “рідної” фракції проголосувала разом з депутатами від “Опоблоку” за обрання Руслана Пидорича (представника “Нової політики”) секретарем міської ради.

Сам собі в поміч

Самі запорізькі обранці теж отримували фінансування зі своїх же депутатських фондів. Одним з одержувачів найбільшої грошової допомоги з-поміж депутатів став Олег Германюк, представник фракції “Самопоміч”.

Олег Германюк, світлина – zp.samopomich.ua

За рішенням міської ради на початку 2019 року йому погодили надання матеріальної допомоги, як і в більшості випадків, на лікування. Отримані кошти обранець уже задекларував, належно повідомивши про зміни у своєму майновому стані на сайті НАЗК. Згідно з цими повідомленнямиГерманюк отримав з міського бюджету загалом 126 700 гривень. Цікаво, що під час першого голосування за виділення йому ж грошової допомоги депутат висловився “за”, а коли питання поставили вдруге – не голосував.

Станом на 2018 рік Олег Германюк обіймав посаду заступника директора комерційного підприємства, зокрема, ТОВ “Сигма АВК”. Торік разом із дружиною він заробив 433 тисячі гривень, а також родина мала близько 260 тисяч гривень на банківських рахунках. Окрім того, минулого року повідомлялося, що мати Германюка з його невісткою розіграли з “фейсбучним” другом тендерів на 3 мільйони.

Ще одним депутатом, який отримав цьогоріч матеріальну допомогу з бюджету, став Павло Михайлик з “Опозиційного блоку”. Рішення про надання йому грошей міськрада ухвалила наприкінці вересня 2019 року, а станом на жовтень депутату вже виплатили 4000 гривень. Загальна ж сума допомоги депутату, передбачена рішенням міської ради, становила майже 110 тисяч гривень, – повідомили на додатковий запит Руху ЧЕСНО в Управлінні соціального захисту населення Запорізької міської ради.

Помічники депутатів бюджетним коштом

Виявилось, що чимало грошей з депутатських фондів запорізькі обранці виділили своїм же помічникам. Однією з депутаток, яка проспонсорувала бюджетним коштом тих, хто їй офіційно допомагає, стала Зінаїда Гальчинська з “Опозиційного блоку”.

На сесії міськради депутатку Зінаїду Гальчинську закидали гривнями

Зокрема, цього року вона погодила надання матеріальної допомоги зі свого фонду Олегу ПолєєвуОлені Татевосян і Вероніці Лебедєвій. Перші двоє отримали по 10 тисяч гривень, а Лебедєва – 5000 гривень. Усі троє на сайті Запорізької міської ради зазначені як помічники Зінаїди Гальчинської.

Допомогу з депутатського фонду Гальчинської отримали її помічники

Окрім того, згідно з документами, 1000 гривень одержала й Тягунова Тетяна Григорівна – мати Олега Тягунова, четвертого помічника Гальчинської.

“Помічники виконують величезну частину роботи. Вони їздять на округи, їм потрібно використовувати свій бензин, свої автомобілі. При цьому в цих людей також виникають кризові моменти в житті, і їм потрібно допомагати. Це такі ж запоріжці, як й інші містяни, у яких виникають свої життєві проблеми. Матеріальна допомога ніколи не надається голослівно, за принципом – захотів і надав кошти. По кожному випадку є підтверджуючі документи, що людина дійсно опинилась у скрутному стані. Я не можу зараз точно згадати по кожній ситуації, але всі ці документи, безумовно, є. Безпідставно кошти жодній людині не виділялися”, – прокоментувала Зінаїда Гальчинська.

Водночас, згідно з декларацією депутатки, минулого року один із помічників, а саме Олег Полєєвпридбав у неї рухоме майно на 293 тисячі гривень. вона

Минулого року помічник Гальчинської придбав у неї рухоме майно, а цьогоріч отримав матеріальну допомогу з бюджету

Нагадаємо, сама Гальчинська вже фігурувала у скандалі щодо розподілу коштів з депутатського фонду. Ідеться про випадок, коли за рішенням міської ради їй самій надали з бюджету матеріальну допомогу (до речі, теж на лікування). Як згодом з’ясувалося, того ж 2017 року обраниця стала власницею елітного авто Renault Duster вартістю 426 тисяч гривень. Через це на одній із сесій міської ради запорізькі активісти закидали Гальчинську гривнями.

Окрім Гальчинської, матеріальну допомогу своїм помічникам 2019 року, згідно документів, надали також Микола Володьков (11 000 гривень), Роман Гараненко (майже 3000 гривень), Олег Германюк (3000 гривень), Олександр Гончар (2000 гривень), Віктор Гринь (700 гривень), Олег Коломоєць (14 000 гривень), Андрій Кривцов (2500 гривень), Павло Михайлик (14 000 гривень), Олександр Ніколаєнко (2000 гривень), Віктор Пріт (30 000 гривень), Віталій Рябцев (20 000 гривень). В цілому гроші від депутатів одержали 16 помічників.

Зауважимо, що названо тільки тих обранців, які надали допомогу з депутатських фондів безпосередньо своїм же помічникам. Але досить часто гроші отримували й родичі помічників. Список таких одержувачів, напевно, ще довший…

“Щодо ситуації з розподілом коштів депутатського фонду. Оскільки такі кошти є бюджетними грошима, які використовуються у якості цільового фонду, то на їх використання розповсюджуються загальні вимоги законодавства щодо використання бюджетних грошей. 

Конкретний механізм використання коштів депутатського фонду, зокрема у частині надання матеріальної допомоги жителям міста, затверджений відповідною міською програмою”, – коментує Денис Штабовенко, голова юридичної компанії “Советник”.

Юрист пояснює, що за цим механізмом допомога надається громадянам, які відносяться до найбільш соціально незахищених верств населення: інвалідам, багатодітним і малозабезпеченим сім’ям, сім’ям з дітьми-інвалідами, малозабезпеченим  та самотнім громадянам, самотнім пенсіонерам та ін. При цьому, при наданні їм грошової допомоги саме на лікування, необхідно надати документи, які засвідчують необхідність такого лікування по життєво необхідним ознакам. А при надання грошової допомоги внаслідок виникнення складних, або надзвичайних обставин, треба надавати відповідні документи, які засвідчують таку ситуацію.

“Зокрема, довідку від відповідного державного органу із зазначенням суми грошових, або майнових збитків внаслідок стихійного лиха. Наприклад, пожежі, підтоплення та ін. Або ж акт обстеження матеріально-побутових умов проживання громадянина, складений депутатом, або відповідною комісією за участі депутата”, – говорить юрист.

Він уточнює: грошова допомога може надаватися не більше одного разу на рік.

“Відтак, надання грошей, наприклад, на компенсацію бензину помічникам депутата, або ж подібні цілі, є прямим порушенням програми використання фонду. В даному випадку можна звертатися із заявою до Державної аудиторської служби України і до правоохоронних органів з метою перевірки ситуації виділення коштів з депутатського фонду”, – зазначає Денис Штабовенко.

Додамо, що тільки 2019 року до Управління соціального захисту населення Запорізької міської ради звернулося майже 2000 запоріжців, які потребували матеріальної допомоги. Наприкінці 2019 року депутати Запорізької міської ради погодили збільшення суми грошової помочі, яку вони мають право надавати містянам, – із 300 до 400 тисяч гривень. Але як розподілять і кому нададуть ці кошти – тепер відкрите питання.

Ольга Приходько,
для Руху Чесно