В Україні планують реалізувати перші пілотні проекти державно-приватного партнерства (ДПП) в автодорожній галузі, передавши в концесію шість автодоріг, пише Інтерфакс Україна посилаючись на власні джерела у галузі.

Першими для реалізації ДПП будуть запропоновані:

– ділянка дороги М-03 від Борисполя до Полтави;

– ділянка дороги М-06 від Києва до Рівного;

– маршрут від Дніпра до Кривого Рогу і Миколаєва (М-04, Н-11);

– маршрут Ягодин – Ковель – Луцьк (М-07, М-19);

– маршрут Харків – Дніпро – Запоріжжя (М-29, M-04, M-18);

– ділянка дороги М-14 від Херсона до Миколаєва.

При цьому приватний інвестор візьме на себе зобов’язання оновлювати й розвивати наявну дорогу, а з Дорожнього фонду виділятимуть кошти на підтримку інвестора за умови дотримання ним усіх зобов’язань за якістю утримання дороги.

Замість стягнення плати за проїзд планується, що інвестор зароблятиме за рахунок розвитку придорожньої інфраструктури: АЗС, закладів громадського харчування, рекламних площ тощо.

На думку міністра інфраструктури України Владислава Криклія, реалізація всієї програми дасть змогу в середньостроковій перспективі залучити більше ніж $9 млрд приватних інвестицій у відновлення й утримання понад 4 500 кілометрів автомобільних доріг державного значення

Презентувати першу програму державно-приватного партнерства в секторі автомобільних доріг України планують в Києві 29 жовтня 2020 року.