У листопаді в Жовтневому суді Запоріжжя розпочнеться слухання справи про хабар Миколи Духонченка. Його затримали ще 2015 року, коли він працював міліціонером. Зараз Микола Духонченко є помічником депутатки Верховної Ради України Юлії Яцик. Цього року він також балотувався до Запорізької обласної ради.

Про цей йдеться в ухвалі Жовтневого районного суду Запоріжжя.

Згідно з матерілами справи, 2015 році Микола Духонченко працював на посаді заступника начальника слідчого відділення Василівського районного відділення ГУ МВС в Запорізькій області. У той час розслідував одне з кримінальних проваджень. Під час слідчих дій він дізнався про поширення мешканкою Запоріжжя метамфетаміну, але не повідомив про цей злочин. Натомість став вимагати хабар за невнесення цієї інформації до реєстру досудових розслідувань.

У вересні 2015 року біля обласної бібліотеки у Запоріжжі, за даними слідства, він отримав від жінки 5 тисяч гривень у якості хабара. А через кілька годин отримав від неї другу частину коштів у розмірі 300 доларів. Після чого його затримали співробітники СБУ та виявили у його портфелі кошти.

Під час суду Микола Духонченко свою провину не визнав. З його слів, хабар він не вимагав, а виявлені у нього кошти могла покласти в портфель жінка за вказівкою працівників СБУ. За його версією, зробити це вона могла у той час, коли він відходив від неї, розмовляючи по телефону, а портфель залишав без нагляду.

Утім, Жовтневий районний суд вироком від 4 лютого 2019 року визнав на той час вже колишнього співробітника міліції Духонченка винним за статтею про одержання неправомірної вигоди службовою особою, поєднане з вимаганням (ч.3 статті 368 КК). Тоді суд призначив покарання у вигляді п’яти років позбавлення волі.

Цей вирок не набрав законної сили, тому що Микола Духонченко подав до Запорізького апеляційного суду скаргу. Ухвалою від 14 серпня 2020 суд частково задовольнив скаргу колишнього міліціонера та скасував вирок Жовтневого районного суду від 4 лютого 2019 року. Також призначив новий розгляд справи у суді першої інстанції.

Жовтневий районний суд своєю ухвалою призначив підготовче судове засідання у кримінальному провадженні за обвинуваченням Миколи Духонченка. Під час засідання була призначена дата наступного слухання справи вже по суті. Судовий розгляд відбудеться 20 листопада у Жовтневому суді.

Варто додати, що після того, як Микола Духонченко був звільнений з лав міліції, він у 2017 році отримав свідоцтво адвоката. Пізніше став бізнес-партнером адвокатки Юлії Яцик. Влітку 2019 року Юлію Яцик обрали народною депутаткою до парламенту від міст Василівка й Енергодар, а також Василівського, Великобілозерського, Кам’янсько-Дніпровського районів і частини Оріхівського району Запорізької області (округ №79). До Верховної Ради України вона балотувалася від політичної партії «Слуга народу».

Після обрання Яцик Микола Духонченко став її офіційним помічником на платній основі, а пізніше почав допомогати на громадських засадах. Цього року Микола Духонченко сам балотувався до Запорізької обласної ради за списками партії “Слуга народу”.

Джерело – ЗПР.