Окружний адміністративний суд Запоріжжя поставив крапку спорі стосовно надання російській мові статусу регіональної в Запоріжжі. Позивачем у даному питанні виступав депутат Запорізької міської ради Адрій Согорін. Він захищав рідну мову протягом більш ніж 2 років, про це пише сайт Форпост медіа. 

Рішення про статус було прийнято ще 5 липня 2006 року Запорізькою міською радою за ініціативи тоді місцевого депутата від партії “Наталії Вітренко” Павла Бауліна. Його немає в живих з 2015 року, а от в питанні, яке він так палко просував, крапка поставлена лише зараз.

Відповідним рішення ради було визнано «російську мову на території міста Запоріжжя регіональною мовою в означенні Європейської хартії регіональних мов або мов меншин». Пізніше міська рада Запоріжжя пропонувала Верховній Раді України ухвалити рішення про надання російській мові статусу другої державної мови.

Захищати єдину державну мову в Україні взявся депутат Андрій Согорін, багато років він займався цим питанням. Розпочав зі скасування рішення тим же способом, яким воно було прийнято  через рішення сесії Запорізької міської ради. Проєкт розглядали 28 листопада 2018 року. Втім, депутати, більшість яких є явно не проукраїнським (частина від партії “Опозиційний блок”, інші від “Нової політики” – ред.) ініціативу не підтримали. “За” виступили 22 депутати Запорізької міської ради, а ще 19 депутатів утрималися від голосування. Тоді Согорін подався до суду, там процедура була тривалою, але головне – результативною, вважає позивач.

“У 2006 році обрали нове скликання Запорізької міської ради. І вся вона була відверто проросійською. Було прийнято низку рішень задля надання російській мові статусу другої мови. Я, як депутат подавав проєкти рішення про скасування низки рішень, в тому числі і цього, яке стосувалося статусу російської мови. Більшість не підтримала моєї ініціативи, тому довелося оскаржувати в суді. Там вимагали підтвердження того, що я, як депутат зробив усе від себе залежне, щоб розв’язувати питання без суду, тож мені довелося показали відмову міської ради. Це рішення явно суперечить закону про засади функціонування державної мови, суд це розумів, тому прийняв рішення про його скасування та визнав протиправним”, – коментує для Форпост Андрій Согорін.

Важливе для Запоріжжя рішення прийняв Запорізький окружний адміністративний суд, процедура в суді тривала більш ніж пів року.

Позов подали ще у квітні 2020 року, міська рада Запоріжжя сьогоднішнього скликання в процесі розгляду змінила свою позицію і стала посилатися на Хартію регіональних мов, каже адвокат, який займався питанням.

“Позов ми подали у квітні 2020 року. Рішення суду отримали сьогодні, хоч прийнятим воно було декілька днів назад. Суд скасував рішення ради 2006 року, бо вона не відповідає нормам чинного законодавства.  Спочатку Запорізька міська рада зайняла позицію, де виклала весь фактаж по справі до прийняття цього рішення, надала копії необхідних документів. Виклала свою позицію, мовляв: “нам все одно яким буде рішення суду” А вже перед виборами вона різко змінала свою позицію і почала згадувати про Європейську хартію регіональних мов або мов меншин”, –  пригадує адвокат Сергій Лишенко, котрий займався справою.