«Карантин вихідного дня міг бути ефективним, якщо б його хтось дотримувався»: лікар-інфекціоніст відповів на актуальні питання

Чи був ефективним карантин «вихідного дня»? У мережах почали порівнювати статистику до та після, враховуючи і кількість проведених тестувань. Чи виконає свою задачу введений локдаун? Як відрізнити ГРВІ від Covid-19 у зимовий період? Актуальних важливих питань сьогодні з кожним днем з’являється все більше і більше, а якісних відповідей на них немає.

Розмова була з лікаркою-інфекціоністкою приймального відділення Запорізької обласної інфекційної лікарні Світланою Юріївною Трушинською.

Перші ознаки захворювання ковід? І що робити спочатку?

Світлана Юріївна: У більшості хворих це зазвичай слабкість, підвищення температури. Характерними є сухість та закладеність у носі, а також першіння в горлі. Температура може коливатись від 37-37.5 до 38-39 градусів. На 2-4 день можуть зникати смак та запахи. Тривалість періоду хвороби у кожної людини визначається по-різному і залежить від міцності імунітету та наявності хронічних захворювань.

Головне від самого початку пити багато води, полоскати горло та ніс, а також приймати жарознижуючі препарати тільки при температурі вище 38 градусів.

Специфічного особливого лікування коронавірусної хвороби немає. Його ще не придумали. Тому будь-які противірусні препарати на коронавірусну хворобу не матимуть жодного впливу.

Не варто одразу поспішати приймати антибіотики!

Світлана Юріївна: Перші 5 днів хворий не потребує цього. Якщо ситуація ускладнюється, тільки медики повинні вирішувати чи призначати відповідні препарати. Для того, щоб мати підстави для призначення антибіотиків, лікар повинен отримати не тільки висновок рентгенівського знімку чи КТ, а й загальний та біохімічний аналізи крові. З мого досвіду, 70% хворим антибіотики не потрібні. Вони видужують самостійно.

Якими будуть наслідки призначення антибіотику тоді, коли це не потрібно?

Світлана Юріївна: Це вбиває нормальну мікрофлору організму, котра також бере участь в процесі імунної відповіді на вірус. Внаслідок цього бактерії діють з подвійною силою, і почуття людини погіршується. А згодом прийдеться довго відновлювати свою мікрофлору та мати нові проблеми зі здоров’ям.

Коли краще робити тест на ковід?

Світлана Юріївна: У межах 3-7 днів від появи перших симптомів бажано зробити ПЦР-тест. У цей період вірус ще перебуває на слизових оболонках носа та горла людини в достатній кількості, тому такий тест покаже точніший результат. Після 10 дня протікання хвороби в більшості випадків результат буде негативним, навіть якщо вірус все ще залишатиметься в організмі.

Аналіз крові на антитіла IgM та IgG може бути використаний, як додатковий (якщо ПЛР негативний, але є симптоми).

IgM це тест для встановлення моменту гострого процесу захворювання на коронавірус. Найбільш ймовірно, що такий тест буде показувати позитивний результат після 7-го дня від початку появи симптомів.

IgG показує, що людина вже одужує або перехворіла. Такі антитіла виявляються вже з кінця 2-го – початку 3-го тижня.

Чи варто йти в лікарню, якщо симптоми ковід вже явні?

Світлана Юріївна: У розмові з сімейним лікарем треба домогтися призначення індивідуального часу для ПЦР-тесту на базі лікарні. Тобто отримати напрямок від лікаря конкретно в певний кабінет та в певний час. Також для цього є спеціальні виїзні бригади. Так варто робити для того, аби потенційно хворі на ковід люди не сиділи в чергах з людьми, в котрих можливо звичайне ГРВІ.

Коли краще робити рентген або КТ?

Лікарка: Рентген раніше 6-7 дня при протіканні коронавірусної хвороби сенсу робити немає. З самого початку коронавірусної пневмонії жоден лікар на рентгені її не виявить. У перші дні її можна побачити тільки на КТ.

Чи є способи профілактики ковід?

Лікарка: Конкретних препаратів для попередження коронавірусної хвороби немає. В принципі як і спеціального лікування. Звичайно, що можна зміцнювати свій організм та імунну систему організму завдяки правильному харчуванню, достатньої кількості годин сну та вживанням додаткових груп вітамінів.

Вітамін Д3, вітамін С, цинк – це ті мікроелементи, котрі просто допомагають нашій імунній системі бути в тонусі. Без цих компонентів система слабшає, і у вірусу є більші шанси, потрапивши до організму, викликати важке захворювання.

Чому так відбувається? У більшості людей в дефіциті вітамін Д. Він виробляється під дією ультрафіолету. Але та довжина хвилі ультрафіолету, котра нам потрібна, як раз виділяється сонцем у той час, коли ми знаходимось у приміщенні. Це приблизно з 11 години ранку до 16 години вечора.

В Італії та Іспанії поголовно хворіли люди похилого віку. Чому? Більшість з них живуть в спеціальних пансіонатах для літніх людей. Це нормально, вони живуть в достатку. Але багато часу проводять у приміщенні, тому не отримують взагалі вітаміну Д. Звідси така реакція імунної системи.

Світлана Юріївна: Вітамін С є антиоксидантом, котрий укріплює імунну систему. В тому числі є також противірусним та протибактеріальним захистом для організму. Цинк є одним із важелів боротьби організму з вірусами. Тому вітаміни ці потрібні, але це не дасть вам 100%-ої впевненості в тому, що хвороба вас мине. Але є шанс перенести захворювання значно легше.

Чому треба носити маску на вулиці?

Лікарка: Зараз холодна пора року. Вологість у повітрі завдяки частим туманам підвищена. Через це все, що випускається у повітря, в ньому на деякий час затримується. Тобто якщо людина, яка йде перед вами, чхнула або кашлянула, – «аерозоль», котрий вона випустила, залишається висіти в повітрі завдяки вологості. І висіти він там може довго, допоки його хтось не підхопить.

Як відрізнити ГРВІ від легкого протікання коронавірусної хвороби?

Світлана: При коронавірусній хворобі людина відчуває ознаки нежитю, але сухого. COVID-19 у цьому відношенні дуже схожий з грипом. Це ярко виражена суха вірусна інфекція. Тому якщо в вас тече з носа, немає температури та присутнє відчуття смаку та нюху, треба ще раз порадитись з лікарем чи варто робити тест.

Також коронавірус при температурі 37 може давати сильну слабкість та головну біль та біль в тілі, котрі не є характерними для звичайної ГРВІ. 

Чи відповідає статистика МОЗ реальному стану справ в лікарнях?

Лікарка: Ситуація в лікарнях дійсно відповідає статистиці. Уся інформація завжди на поверхні і вона реальна: скільки прийняли пацієнтів, скільки в реанімації, скільки виписали, скільки пацієнтів на вентиляції легень і т.д.

Що стосується статистики захворюваності, то тут дані не зовсім відповідають реальності. По-перше, зранку подається інформація скільки станом на цей ранок отримано позитивних тестів. Але збір відбувався як вчора, так і позавчора.

По-друге, не в кожної людини беруть ПЛР-тест. Або не вистачає показань для цього, або симптомів. Буває й таке коли тестів реально не вистачає або взагалі немає.

По-третє, частина хворих просто не звертається до лікаря, тому що хвороба протікає у легкій формі. Тому статистика насправді дійсно більша.

Чи можливо попередити розвиток ковід після контакту із зараженим?

На 100% нас ніщо не захистить. Але COVID-19 – це дозозалежне захворювання. Чим більше вірусу людина вдихнула, тим більша вірогідність того, що людина буде переносити хворобу важче та з більшою кількістю симптомів та ускладнень. Тому якщо дві людини, в однієї з яких коронавірус, поспілкуються деякий час поруч в масках, то в другої шансів захворіти вже буде менше.

Вакцина від Covid-19

COVID-19 – це РНК-вірус. Віруси цього виду наділені властивістю швидко змінюватися та мутувати. Тобто якщо вакцина з’явиться, вона буде ефективною, але лише сезонно. Тому кожного року робити щеплення треба буде повторно, як від грипу.

До речі, вчені Флоридського університету стверджують, що люди, котрі вакцинувалися від грипу, мають менше шансів захворіти коронавірусною хворобою. Про це повідомляє Medical Xpress. Вчені встановили, що нещеплені від грипу люди з коронавірусом у 3,29 рази частіше потрапляли в реанімацію. А також у 2,44 рази частіше госпіталізували, ніж щеплених.

Чи був ефективний карантин вихідного дня та чи впорається зі своїм завданням локдаун?

Карантин вихідного дня міг бути ефективним, якщо б його хтось дотримувався. Кількість хворих залежить конкретно від поведінки кожної людини в нашому місті. Кожен повинен сам для себе вирішити, що головніше – здоров’я чи концерт улюбленого гурту, або вечірка чи каток. Лишається тільки вірити, що локдаун після свят надасть людям шанс відпочити, залишитися вдома та влаштувати собі зимові канікули. А нам, лікарям, від того буде менше роботи.

Софія Шишкіна