Ковід-19 – мабуть, це перша пандемія, яка супроводжується якимсь неймовірним масивом фейків з самого початку своєї появи. Люди, що падають в метро, військові, які нібито переносять мішки з трупами, хворі на підлозі і в коридорах лікарень – ці кадри підірвали мережу, коли хвороба ще не вийшла за кордони Китаю.

Потім настала черга Італії. “Італійські реанімації перетворилися на пекло”! – вибухнув російськомовний сегмент Інтернету. “Лікарям доводиться вибирати, кого підключати до апаратів ІВЛ”! – подібні публікації стали з’являтися в російських ЗМІ, коли рахунок хворих в Італії йшов ще на сотні. Кількість фейків, що розганялись, виявилась настільки великою, що ЄС вимушений був виступити з офіційною заявою.

– Російські медіа розгорнули велику кампанію по дезінформації, спрямовану проти Заходу, щоб погіршити вплив коронавірусу, створити паніку і посіяти недовіру в західних суспільствах, – наводить цитату Європейської служби зовнішніх дій інтернет-видання “Європейська правда”. – Російська сторона поширює фальшиві новини в Інтернеті на англійській, іспанській, італійській, німецькій і французькій мовах, в яких містяться суперечливі і заплутані повідомлення. Їх мета – ускладнити комунікацію в ЄС і те, як офіційні органи влади в Європі інформують своїх громадян про боротьбу з пандемією.

Також звіт цитує неправдиві новини, створені Росією в Італії про те, що система охорони здоров’я країни не зможе впоратися із спалахом і лікарі із-за нестачі ліжок вибиратимуть, хто виживе, а хто помре. “Основна мета дезінформації Кремля – ​​загострити кризу охорони здоров’я в західних країнах… це відповідає ширшій стратегії Кремля в спробах підірвати європейські суспільства”, – додається в документі.

Потім була Іспанія, Франція, США. А друга хвиля ковід-19, яка масово накрила Україну, виплеснула фейки і про наше місто.

– Запорізькі лікарні переповнені! Хворі лежать навіть в коридорах! – в середині листопада ця інформація стала топ-новиною у багатьох місцевих електронних ЗМІ і пабликах. І в якості ілюстрації наводилося відео, де хворі дійсно лежать в коридорі лікарні.

Як потім з’ясувалося, ноги у інформації виросли з сайту Obozrevatel, де було опубліковано інтерв’ю із завідувачем підстанцією швидкої допомоги в Хортицькому районі Анатолієм Сидоренко.

– “Сімейники” не встигають обслуговувати навіть своїх задекларованих хворих, – нібито розповів Анатолій Сидоренко. – Із-за такого великого навантаження почався витік кадрів. Медики звільняються, тим паче, що коронавірусні доплати не отримують. У поліклініці людей повно – якась катастрофа, реальний безлад. Один туалет на купу хворих. Хто – у баночку, хто куди. У Запоріжжі люди дійсно лежать в коридорах. Не потрібно навіть ІВЛ, хоч би кисневі палати зробили б. Але ця проблема не лише Запоріжжя, а усієї країни.

Наскільки об’єктивно може оцінювати ситуацію в сімейній медицині завідувач підстанцією швидкої допомоги, як, власне, і стан усіх лікарень по країні – у журналістів питань не виникло. Як і у тих, хто репостив інформацію з відповідним відео.

Але, як виявилося, на відео – не запорізька лікарня. На відео були кадри ковідної лікарні міста… Томськ, Росія. Та і сам Анатолій Сидоренко згодом заявив, що його слова були вирвані з контексту і була спотворена суть сказаного.

– В деяких ЗМІ з’явилася фейкова інформація про те, що запорізькі медики масово звільняються з лікарень, а хворих приймають в медичних установах не в палатах, а в коридорі. Проте ця інформація не відповідає дійсності. У області розгорнуто 1862 ліжка для лікування хворих на ковід. Впродовж останньої доби індикативний показник завантаженості ліжок – 60-64%. На даний момент тільки в Запоріжжі вільні 140 ліжок, – підсумували в прес-службі Запорізької облдержадміністрації.

Ось так, напівправдою, висмикнутими фразами з контексту і емоційним відео, що не має відношення до фактів, і продукуються фейки. Те, що росіяни навчилися добре використати інформацію як зброю, що сіє не менші руйнування, ніж танки і гаубиці, ми проходили під час активної фази їх гібридної агресії. Фейковими зведеннями з лінії зіткнення, з нібито постійними поразками українських військ, котлами і тисячами загиблих і полонених нас намагалися деморалізувати і зломити волю до опору. З війною не вийшло. Тепер спробували з пандемією.

А попереду – світова кампанія по вакцинації. І, враховуючи, що росіяни будуть з шкіри геть лізти, щоб просунути свою вакцину, нас чекають не менш масовані бомбардування дезінформацією про проблеми і побічні реакції, пов’язані з вакцинами інших виробників. Тому не втрачаємо пильності і ретельно перевіряємо кожен факт, яким би кричущим і правдивим він не здавався.

Спеціально для Regionnews – Сергій Круглов