На думку Вячеслава Зайцева, у Запоріжжя є туристичний потенціал та об’єкти, які могли б бути цікавими можливим туристам. І йдеться не тільки про острів Хортицю і розташовані на ньому історичні і культурні комплекси, але і про інші цікаві локації. Такі як, наприклад, так зване «шосте місто», старий Олександрівськ, приватні музейні установи та інші.
Потенціал до розвитку має і індустріальний туризм, який, щоправда, поки знаходиться в зародковому стані. Але Запоріжжю, як зазначив історик, критично не вистачає інфраструктури гостинності, якісних і доступних готелів та хостелів.

«Навіть зараз ми маємо в історико-культурному комплексі на Хортиці близько 200 тисяч відвідувачів на рік. Це дуже непогана цифра навіть у порівняні з, наприклад, Львівським історичним музеєм. Але якщо у Львові туристи ще можуть десь зупинитися і продовжити перебування у місті, то у нас це в основному екскурсанти, які приїжджають до Запоріжжя на один день і їдуть», поділився своїми спостереженнями Вячеслав Зайцев.

«Про яку інфраструктуру гостинності ми можемо говорити, якщо в центрі міста, поруч з мерією, стоїть закинути готель «Дніпро», всередині будівлі якого вже виріс справжній сад?», додав краєзнавець.

Привабливу історичну цінність, на переконання Вячеслава Зайцева, мають цілі райони
Запоріжжя. Зараз зовнішній вид архітектури будівель починає відновлюватись,
приводиться до цивілізованого вигляду зовнішня реклама. Потрібно цей процес
продовжувати, і робити дотримання зовнішнього коду міста обов’язковим, переконаний
історик.
Вячеслав Зайцев поділився інформацією і про стан Музею історії запорозького козацтва на Хортиці. Як розказав гість студії, музей вимушено зачинений ще з 2015 року,  викликано це проблемами, які залишились ще з часу будівництва на початку 80-х. Наразі музей очікує від держави фінансування, у разі отримання якого буде не тільки проведений ремонт і реконструкція, але й планується добудувати другий поверх, на місці нинішнього глядового майданчика.

«Музей Хортиці дуже потрібен, адже Національний заповідник без музею – як село без церкви», підсумував Вячеслав Зайцев.

Переглянути повну версію ефіру віжн-радіо «На дотик» можна за посиланнями
https://www.facebook.com/radionadotyk/videos/248709166882599
https://youtu.be/bs7X4bmSm60
Проєкт «Радіо на дотик» реалізується ГО «Мейнстрим» за підтримки Агентства США з
міжнародного розвитку (USAID)
Інформаційний партнер віжн-радіо «На дотик» – «Форпост.Медіа»