У київському ліцей №157, який знаходиться на 45 місці столичного рейтингу по ЗНО, розгорівся скандал, в ситуації будуть розбиратися правоохоронці.

Кілька днів конфліктів та боротьби за правду змусили молодого вчителя історії та правознавства застосувати теоретичні знання в практиці. Сергій Берендєєв, так звуть вчителя, навіть прийняв рішення розказати про ситуацію публічно, тепер про конфлікт знають усі в школі та ті, кому допис потрапив на очі. В соціальних мережах пишуть слова підтримки історику та сподіваються, що конфлікт мине й учитель матиме змогу продовжити свою роботу.

Окрім викладання вище вказаних дисциплін Сергій Берендєєв також мав класне керівництво – у випускному 11 класі. Пишемо мав, бо він відмовився від цього навантаження через неприємну ситуацію з батьком випускника.  Діти добре лагодили з керівником класу, він багатьох готував до олімпіад, дехто під його супроводом ставав переможцем. Він, у свою чергу, любив своїх учнів, але порушення правил не залишав без уваги. Не залишив поза увагою й ситуацію, що виникла кілька днів тому.

Як розповідає вчитель у соціальних мережах та у розмові з журналістами, учні його класу вирішили прогуляти урок. Діти подумали, що причина поважна – вони найняли тренера, щоб той навчив їх танцювати вальс, напевно для випускного вечора. Класного керівника сповістили забули, а тому він зробив те, що мусив згідно з протоколом – повернув учнів до уроку, який був за розкладом.

Шановні друзі, прошу вашої уваги і максимальної допомоги у вирішені цієї ситуації, яка сталася зі мною.( прошу прочитати до кінця). репост вітається. Читати допис далі…

Такий порядок речей не сподобався батькові випускника, тим паче що він (батько), за словами вчителя історії, на особливому рахунку в адміністрації школи. Олег Дорошенко, так звуть батька, написав для школи проєкт Громадського бюджету, батьки (кажуть власне самі батьки) під тиском голосували, тож школа його виграла. Це, на думку молодого вчителя й вплинуло на поведінку чоловіка. Сергій Берендєєв каже – цей чоловік думає, що має дуже багато повноважень та вправі розпоряджатися навіть кого звільняти, а кого залишати на робочому місці.

dorosch

Олег Дорошенко

Під час онлайн наради батьків та вчителя, Олег Дорошенко висловив невдоволення тим, що учнів повернули з уроку вальсу на урок за розкладом. Самі ж учні кажуть, що батько випускника дозволив собі зайвого та в неприйнятній формі. Він в присутності батьків “наїхав” на вчителя. Зрештою, сам Дорошенко не заперечує, що висловився так і називає це своїм Конституційним правом (саме це чутно в аудіаозаписі розмови).

Водночас учні ще в той самий день визнали, що вчинили неправильно, коли покинули урок, що був за розкладом.

У розмові з учнями цей самий Олег Дорошенко, якщо вірити аудіозапису, прямо каже, що залишає вчителя в школі, але розбереться з ним одразу після випускного. До речі, запис розмови з Дорошенком зробили учні класу, кажуть – бо не вірили своїм вухам, а тому вирішили захищати свого вчителя. Останній своєю чергою поділився аудіозаписом у своєму дописі.  Якими повноваженнями наділив себе батько випускника, знає тепер кожен учень школи. Та чи наділяла його адміністрація школи хоч якимось правами – питання, либонь, риторичне.

Але ми все ж спитали директорку школи – Тетяну Миколаївну, що відбувається та чи планує вона вживати заходів, щоб випускникам не тріпали нерви в школі, а дали можливість належно підготуватися до ЗНО. Тим паче, що ліцей, згідно із рейтингом попереднього року істотно погіршив позиції.

Директорка школи підтвердила, що Дорошенко написав проєкт Громадського бюджету, але запевнила, що пріоритету у зв’язку з цим у чоловіка немає.

“Я, як директор школи зробила все, чого вимагала ситуація  та сторони конфлікту – створила комісію для вивчення конфлікту та повідомила правоохоронні органи про ситуацію. У мене правда одна – вчитель має навчати, учні – вчитися, а батьки – виховувати своїх дітей, не більше і не менше” – сказала Тетяна Миколаївна у розмові з журналістами.

Та чи можна останню фразу директорки розцінювати як твердження, що батько дитини не має права втручатися в освітні процес і його коригувати, ми непевні. Водночас вчитель історії каже, що комісія, яка начебто повинна допомогти розібратися в ситуації, свідомо підібрана так, щоб проявити лояльність до Олега Дорошенка. Словам директорки вчитель не схильний вірити, бо ж каже, що з одного боку йому розповідають про комісію, яка розбиреться, а з іншого змушують писати пояснення через допис у соціальних мережах.

Редакція зі свого боку буде стежити за ситуацією, бо аж надто багато скарг сьогодні почули.