За підсумком зустрічі міського голови Запоріжжя з керівниками медичних закладів Володимир Буряк ствердно заявив – третя хвиля Covid-19 вже в регіоні. Те саме зауважив і голова Запорізької обласної державної адміністрації Олександр Старух, під час сьогоднішньої пресконференції.

Запоріжжя зовсім скоро може опинитися у “червоній зоні”, тоді доведеться встановлювати більш жорсткі умови карантину.

Міський голова у загальних рисах розказав, яка зараз ситуація в лікарнях міста.

Загалом зареєстровано понад 36,8 тисячі хворих, майже 800 людей померли. Ліжка в лікарнях заповнюються значно швидше, ніж це було кілька тижнів тому. Тож будь-який момент Запоріжжя може опинитися в червоній зоні.
– У лікарнях № 1, 2, 6, 7, 9, дитячій лікарні № 5 та пологовому будинку № 4, які перепрофільовані під лікування хворих на коронавірус, функціонують 928 ліжок, з них 63 – реанімаційні. Забезпеченість киснем складає понад 100%. Ці роботи продовжуються, аби в будь-який час ми могли розгорнути додаткові місця для тих, хто важко переносить хворобу.
– Загалом у закладах охорони здоров’я, які лікують ковідних хворих, наявні 136 апаратів ШВЛ, 406 кисневих концентраторів, сучасні апарати УЗД і рентгени, інше обладнання. Медики забезпечені необхідними засобами індивідуального захисту, деззасобами. За кошти бюджету міста вже придбано та передано в лікарні основні медпрепарати для лікування COVID на суму 33 млн грн.
– На повну потужність працює міська лабораторія ПЛР-діагностики, яка безплатно проводить тестування для пацієнтів запорізьких лікарень. Цього року ми також виділяємо кошти на придбання діагностичного та лабораторного обладнання, функціональних ліжок на суму 31,9 млн. грн. – 400 з них уже в лікарнях.

Володимир Буряк також попросив містян відповідально ставитися до карантину, о тільки від людей залежить з якими обмеженнями доведеться жити найближчі пів року.