Кілька днів тому в одному з храмів Російської православної церкви у Запоріжжя накладали анафему на очільника ПЦУ Епіфанія та архієрея Філарета.

Відео зі служби з’явилося у соціальних мережах, можливо навіть за безпосереднього сприяння очільника РПЦ у Запоріжжі Луки (Андрія Коваленка). Під час служби, яку проводив вказаний діяч Лука, 2 диякони виголошували слова анафеми (прокляття).

« Лукавому Михайлу Денисенку, який нарік себе Патріархом Київським і безбожною справою зайнявся, і закрив Сергію Думенку, котрий вважає себе спадкоємцем Київської мітрополітичної кафедри за рахунок особистого добробуту, і всіх послідовників – анафема!» – зачитав церковник на відео російською мовою.

Заступник голови управління зовнішніми церковними зв’язками Православної церкви України Євстратій Зоря жартівливо відповів на які витівки російських священників, припустивши, що Луку тримають в заручниках.

Митрополита РПЦ в Запоріжжі Луку (Коваленка) тримають в заручниках і він просить про допомогу?
Мережу облетів відеозапис «анафем», які в Запоріжжі на службі з нагоди Торжества Православ‘я проголошували клірики РПЦ під очоленням митрополита Луки (Коваленка). Любов до прокльонів і публічного злослів‘я притаманна виступам і публікаціям цього ієрарха протягом тривалого часу.
Але раптом все насправді є не таким, як здається? Можливо хтось захопив цього владику в заручники і примушує його раз за разом писати і заявляти речі, які за духом і стилем більше нагадують комсомольську антирелігійну агітацію?
Що наштовхнуло на таке припущення? Облачення, яке митрополит Лука вдягнув на службу. Як видно на фото, на облачення нашиті хрести, дизайн яких – копія дизайну офіційної символіки Православної Церкви України.
Можливо так владика подає нам усім сигнал: «Рятуйте, мене змушують писати і говорити всякі дурниці, але в душі я – за ПЦУ!» Адже саме так часто роблять люди, які не можуть прямо заявити про своє скрутне становище – дають натяки символічними речами.
І хоча це припущення – цілком фантастичне, але погодьтеся: ну хіба можна серйозно ставитися до заяв і вчинків людини, яка носить звання ієрарха Церкви, але демонструє повну богословську і канонічну безграмотність, елементарну невихованість і психологічну неврівноваженість? Краще сприймати це з гумором – пише у соціальних мережах Євстратій Зоря.
Читайте по темі: Помічника митрополита РПЦ у Запоріжжі, якого затримали з наркотиками, звільнили від кримінальної відповідальності