Оболонський район Києва є одним із найкомфортніших для життя місць столиці. Багато зон для відпочинку, компактне розташування, велодоріжки й головне – район практично звідусіль омитий дніпровськими водами. Тут комфортно відпочивати, займатися спортом, купатися та просто жити. І цей фактор позначився на вартості нерухомості – вона зростала паралельно з тим, як розвивався сам район і зараз тут житло є одним з найдорожчих в Києві.

Бувши двічі нардепом та часто перебуваючи в столиці, запорізький бізнесмен Петро Сабашук цю особливість Оболоні взяв на озброєння.

«Історія появи Південного району в Запоріжжі та Оболонського в Києві є ідентичною, колись на місці обох були піски, які пізніше розрівняли, щоб забудувати. Географічно обидва райони дуже схожі, Київ випередив Запоріжжя, людям Оболонь подобається, то чом би не повторити гарну практику» – каже нам Петро Павлович.

Опікуючись Південним мікрорайоном Запоріжжя понад 30 років у бізнесмена народилася мрія – перетворити цю частину міста на суцільну зону комфорту та затишку. Під час однієї зі своїх пресконференції, пригадуємо, бізнесмен сказав, що ця ідея – мета його життя на найближчу перспективу, додавши, до Південним буде займатися до кінця своїх днів.

Днями у Запоріжжі знову активно заговорили про оновлення цієї частини міста й перетворення її у центр туризму, тож ми вирішили нагадати, що наразі зроблено і напрямку розвитку Південного та що у планах.

Ідею обов’язково вдасться реалізувати, бо для цього є все – місце розташування, дніпровські води, а головне – бажання і вже готовий проєкт, над яким працювала команда архітектурної майстерні  Lukashev Arcs , а його ідеологом виступив Петро Сабашук, який відверто закоханий у Південний.

Якщо звернутися до історії, то практично всі житлові будинки в Південному мікрорайоні збудував Запорізький ДБК, починав будувати старий, ще радянський наприкінці 80-х років минулого століття, а вже понад три десятки років продовжує будувати ДБК у складі корпорації «Рассвет».

Поступово тут з’являються нові житлові будинки, парки, з року в рік розвивається інфраструктура. Якщо згадати Піски навіть 10 років тому, вони мали зовсім інший вигляд, за цей час з’явилося декілька кварталів, супермаркети, дитячі майданчики, пішохідна зона, стоянки та багато іншого.

Лише за останні три роки ДСК, разом з майстернею Lukashev Arcs виконали 3 нових проєкти житлових будинків. Під керівництвом Петра Павловича на Пісках реконструйовано та оснащено 2 амбулаторії, дитячі садки, школи, інтернат та інші об’єкти інфраструктури. Будучи далекоглядним, ще за часів нардепства, бізнесмен попіклувався, щоб в поліклінці №7, яка обслуговує мешканців мікрорайону з’явився надсучасний крентген апарат, у час пандемії він став незамінним та вкрай необхідним для проведення оперативного обстеження.

З того, що вібувалося зовсім недавно,  –  повна реконструкція дитячої амбулаторії №10, яка багато років потребувала ремонту.

Тут замінили опалення, мережі каналізації, електропостачання, водопостачання, встановили вентиляцію. Виконано утеплення фасаду, що дозволяє сьогодні  значно скоротити витрати енергоресурсів. Обладнаний пандус і санвузол для дітей з інвалідністю.

В якості подарунку на фасаді головної стіни ДБК, який виконував підрядні роботи, вирішив зобразити фею, щоб діти з гарним настроєм йшли до лікарів й вірили, що вони добрі феї. Поліклініка сьогодні обслуговує близько 7 тисяч маленьких запоріжців.

У найближчі роки Гребний канал та озеро Кушугум планують з’єднати, щоб район перетворити на півострів.

Гирло Гребного каналу планується очистити і таким чином дати воді хід, щоб Південний став півостровом. Буде здійснено благоустрій по краю каналу та створено сучасної берегової зони для занять веслуванням та іншими видами водного спорту. Спорт та рекреаційна зона для комфортного відпочинку з сім’ями плюс пляж перетворять район на центр туризму в Запоріжжі – розповідає про плани згідно з проєктом Петро Павлович.

Візуальна частина проєкту Південного мікрорайону

 

У задумі також є з’єднання Південного з Хвилею пішохідним мостом. Всередині району по колу буде облаштована велосипедна доріжка, ближче до кільця навпроти парку планують облаштувати скейтпарк, зробити хорошу зрошувальну систему та висадити молоді дерева та кущі.

Детальний план передбачає добудову третього, четвертого і п’ятого мікрорайонів, будівництво шостого, сьомого мікрорайонів, жилих кварталів елітного житла.

Після того, як усі положення детального плану будуть реалізований мікрорайон стане центром водних видів спорту і паркового відпочинку містян, вважають автори ідеї.