Петицію Станіслава Богера щодо ініціювання перевірки та позбавлення права на управління будинками керуючої компанії  ТОВ «Місто для людей Запоріжжя» скоріш за все не підтримають.

Про це можна судити з проєкту рішення, який з’явився на сайті міської ради Запоріжжя.

Сесія міської ради відбудеться в середу, 26 травня, запоріжці очікували, що депутати цього дня розглянуть їх ініціативу, яку, варто сказати, підписали 952 мешканці міста.

Замість проєкту рішення “підтримати петицію”, підготували – “не підтримати”.

У тексті проєкту рішення йдеться:

ВИРІШИЛА:

1. Не підтримувати  електронну петицію № 6637 Богер Станислава Володимировича щодо ініціювання перевірки та позбавлення  права на управління будинками керуючої компанії  ТОВ «Місто для людей Запоріжжя».

Майбутнє рішення мотивують відсутністю права в органу місцевого самоврядування здійснювати перевірки та позбавляти права. У пояснювальній записці до проєкту вказано:

Частиною 4 статті 23 Господарського кодексу України передбачено, що незаконне втручання органів та посадових осіб місцевого самоврядування у господарську діяльність суб’єктів господарювання забороняється. Проведення перевірок суб’єктів господарювання, які не належать до комунальної власності, здійснення аудиту їх фінансової діяльності, притягнення до відповідальності працівників цих суб’єктів господарювання за неналежне відношення до своїх професійних обов’язків, не належить до компетенції органів місцевого самоврядування м. Запоріжжя.

Органи місцевого самоврядування м. Запоріжжя не мають права втручатися в договірні відносини між співвласниками багатоквартирних будинків та управляючими компаніями, не уповноважені приймати рішення щодо позбавлення управляючих компаній права управляти багатоквартирними будинками. Статтею 10

Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», надалі – Закон № 417-VIII, встановлено, що до повноважень зборів співвласників належить прийняття рішень з усіх питань управління багатоквартирним будинком, у тому числі про:

  • визначення управителя та його відкликання, затвердження та зміну умов договору з управителем;
  • обрання уповноваженої особи (осіб) співвласників під час укладання, внесення змін та розірвання договору з управителем, здійснення контролю за його виконанням;
  • визначення повноважень управителя щодо управління багатоквартирним будинком.

Таким чином, рішення щодо позбавлення управляючої компанії права управляти багатоквартирним будинком мають право приймати виключно його співвласники у відповідності до вимог Закону № 417-VIII.