Квітень для міської влади Запоріжжя став місяцем кадрових змін, а можливо для когось нових сподівань.

Демонструючи самостійність та перспективу роботи з новою – власною командою перед виборами, після них Володимир Буряк “притягнув” за собою старих ахметівських гравців, які добре освоїли схеми та варіанти.

Восени, 2020 року, коли опоненти пригадували Буряку “зашквари” заступників, наприклад тих, які тікали в капцях від правоохоронців, той натякав – та це команда не моя, приведена, а от зараз вже буде моя. “Мою” обрали, але і стара нікуди не ділася. Анатолій Пустоваров, якого запоріжці  терпіли з останніх сил, знову був обраний заступником і повноваження у нього залишилися в тих самих сферах, в яких він “зашкварився” раніше. Таким складом прийняли бюджет, але далі цікавіше – рішення про виділення коштів, тендери, субвенції, нові програми та фінансування під їх реалізацію, нові інфраструктурні об’єкти, на кожен з яких можна провести по кілька десятків мільйонів, як скажімо на Правобережний пляж.

У березні, стабільна, з точки зору Володимира Буряка більшість у міській раді, раптом перестала бути настільки стабільною і голосів для рішень почало бракувати. Звідти напевно і ростуть “ноги” замінуванню приміщення міськради 31 березня, далі перенесення пленарного засідання через карантин.  Та все ж, довелося посуватися, спершу здавалося –  істотно, але зараз все виглядає не настільки кардинально.

Перших осіб міської ради Запоріжжя переобрали. Вперше за 5 років секретар та деякі заступники міського голови були обраними не з його команди. Здавалося, так буде ефективніше, і як мінімум цікавіше. Візуально складається враження, що влада міста стала менш узурпованою.  Але цього мало, щоб отримали якісні зміни та можливість впливу, треба провести зміни по вертикалі. Ми не можемо писати про обіцянки та домовленості, про які випадково публічно сьогодні обмовилися секретар міської ради та міський голова, бо не чули нічого особисто, але можна здогадатися – все, що обіцяв Буряк у квітні, у травні він передумав виконувати.

Міський голова не хоче підпускати до комісій, департаментів, виконкому когось, окрім своїх, вже перевірених та прибуткових. Недарма і місця для звільнених з посади заступників Пустоварова та Волобуєва одразу знайшлися. А нова команда Буряка, членів якої ми сьогодні чули на сесії, з усіх сил намагається йому в цьому допомогти, як може.

Сьогодні у міськраді поклали початок публічному протистоянні. Секретар міської ради, який також є головою фракції партії “Слуга народу” в міській раді, Анатолій Куртєв з голосу запропонував включити до порядку денного питання про перерозподіл депутатських комісій. Якщо прибрати чиїсь власні амбіції та політику, то питання є абсолютно логічним та очікуваним, бо ж голови, секретарі та члени комісії малим би бути призначеними в залежності від кількості обраних депутатів у кожній з фракцій. Та справа далі не пішла, візуально міська рада складається з представників різних політичних груп, але по факту все залишається на своїх місцях.

Як тільки про обіцянки спробували нагадати, їх ініціатор отримав справжню атаку з боку команди “Єднання”. Куртєва звинуватили  у порушенні порядку, регламенту та закону, а міський голова навіть звинуватив у підлості, мовляв – ви все зробили “з подтішка”. А голова постійної комісії з питань депутатської діяльності, регламенту, законності, правопорядку та запобігання корупції Дмитро Сірий взагалі пообіцяв розібратися з Куртєвим через НАБУ.

Очевидно, зауваження до Анатолія Куртєва були таки обґрунтованими, але ще більш очевидним є підтекст усієї цієї перепалки. Раніше, подібні проєкти з голосу вносили до порядку денного й нікому в голову не приходило оскаржувати порядок дій чи їх законність, цього разу все по-іншому.

Наразі зрозуміло одне, з очікуваної ефективності, прозорості та цікавості роботи міської ради ми можемо претендувати хіба на останнє.

Спостерігати за цим процесом беззаперечно цікаво.

Зрештою, після короткої перерви депутати пішли на тривалу, про закінчення якої повідомляють згодом.