Вже через 9 місяців в Україні почну жорстоко штрафувати магазини та супермаркети, що поширюють пластикові пакети.

Відповідне рішення було прийнятим вчора, 1 червня під час сесії Верховної ради. Законопроект №2051-1 у другому читанні підтримали 297 нардепів.

Заборона діятиме на всі пластикові пакети, окрім біорозкладних, в магазинах і закладах харчування. На підготовку до нових умов та адаптацію компанії матимуть 9 місяців.
Закон спрямований на зменшення обсягу використання в Україні пластикових пакетів, обмеження їх поширення з метою поліпшення стану довкілля та благоустрою територій.
Він забороняє поширення в об’єктах роздрібної торгівлі, громадського харчування та послуг надтонких пластикових пакетів, тонких пластикових пакетів і оксорозкладних пластикових пакетів. Ця заборона не поширюється на біорозкладні пластикові пакети, а до 2023 року також і на надтонкі пластикові пакети товщиною до 15 мікрон, призначені для упаковки свіжої риби, м’яса, сипучих продуктів, льоду.
Також заборонять використовувати маркування “біо”, “біопакети” і “біорозкладні”, якщо пакети не мають здатності до біорозкладання згідно з європейськими нормами. Крім того, заборонять схиляти споживачів до покупки пластикових пакетів.
Після завершення перехідного періоду заборонені пакети не можна буде поширювати, вони підлягають утилізації. За безкоштовне розповсюдження пакетів передбачений штраф від 1700 до 3400 грн, за повторне порушення – від 3400 до 8500 грн.
Якщо ж суб’єкт порушить заборону на поширення пакетів, заплатить штраф від 8500 до 17000 грн вперше, а за повторне порушення – від 17000 до 34000 грн.
Пам’ятайте, що для виробництва тканинних і паперових пакетів потрібно більше енергії і води, ніж для створення поліетиленових пакетів. Споживайте правильно. Бо ми дійсно знаємо людей, у яких тканинних сумок більше, ніж речей в гардеробі. І тут вже стає питання, чи розумна ця заміна?