Днями під натиском місцевої влади та мера особисто працівників кількох запорізьких міських лікарень змусили записали відеозвернення  до Президента зі скаргою на те, що вони ніби-то не отримують заробітну плату, через те, що ніяк не відбудеться сесія Запорізької міської ради. Незгодним на запис звернення натякнули на звільнення, про це розповіли співробітники лікарні.

Відео було знято щонайменше з трьох камер, із залученням квадрокоптера, що вказує на те, що це не ініціатива медиків, а замовлення з мерії – так званий «чорний піар».  Буряк намагається врятувати останні важелі влади у будь-який спосіб, а страждають звичайні лікарі та інші працівники соціальної сфери.

Міський голова Запоріжжя, мабуть, забув, що  фінансування зарплат медиків не належати до компетенції міського бюджету – після реформування галузі медицини за це відповідає Національна служба здоров’я України. Медичні заклади укладають контракти на надання послуг, і по факту їх виконання  отримують гроші від НСЗУ.

Та сама група,  яка нещодавно приводила тітушок до міської ради, вчора потужно розганяла і це відеозвернення в інтернеті з посиланням на Президента.

Аби розібратися в ситуації, яка пов’язана з дестабілізацією роботи лікарів, сьогодні до лікарні приїхала заступниця голови Запорізької обласної державної адміністрації Злата Некрасова, у сфері компетенції якої функціонування медичної галузі всього регіону. Відповідь на головне питання – чи отримав колектив лікарні заробітну плату – однозначне «так».

Позавчора колективи міських лікарень зібралися, і зробили звернення до Президента України Володимира Зеленського, про те, що працівникам не виплачені заробітні плати. Я зв’язалася з головним лікарем Дмитром Валерійовичем, і спитала чи були виплати медикам – відповідь була позитивна. Ми не дозволимо ніяких політичних маніпуляцій з боку мера. Ми маємо захищати наших медиків, тим більше в такий непростий час, – зазначила Злата Некрасова.

Під час зустрічі з Некрасовою до журналістів звернувся  лікар кардіолог Олександр Акімов, який  30 років працює у 5-й міській лікарні та був свідком маніпуляцій та тиску зі сторони мера.

Нам 15 липня виплатили по 27 гривень, а 19-го ми отримали весь свій аванс, зарплату нам теж виплатили. Я вважаю що це був провокаційний акт з цим зверненням, я вважаю що колектив боїться адміністрації.  Це провокаційні заходи, вигадані адміністрацією. Немає ніякої проблеми, люди працюють, виконують свої обов’язки, – каже Олександр Акімов.

За інформацією депутатів запорізької міської ради Ірини Кулєш, Регіни Харченко та Анатолія Куртєва, які теж взяли участь у зустрічі, 5-та міська лікарня Запоріжжя має достатньо пакетів договорів з Національної служби здоров’я України, щоб забезпечувати працівників заробітною платою.

В цій лікарні 17 пакетів НСЗУ цього більш ніж достатньо щоб не просто сплачувати заробітну плату, а й робити відповідні накопичення. Тому питання до керівництва установи, чому вони не ініціювали звернення до НСЗУ, якщо н НСЗУ вчасно не фінансує ці виплати, – зазначила Регіна Харченко.

Маніпулятивна ситуація з ніби-то не виплаченими заробітними платами, була розглянута вчора медичній комісії міської ради, яку очолює  Ірина Кулєш.

Що стосовно сесії, на неї виносилося питання чотирьох дотаційних лікарень. І було прийнято рішення комісії допомогти цим лікарням, враховуючи новий виток реформи з квітня, дати їм проміжок часу для оптимізації. В результаті три лікарні впоралися самостійно, виплатили зарплати. І лише п’ята лікарня не впоралася з виплатою заробітної плати. Дуже багато питань саме до керівництва, чому так вийшло, можливо треба переглянути план стратегічного розвитку, оптимізації. Місто взагалі нікому нічого не повинне доплачувати, тим паче на виплату заробітної плати, це особиста справа керівника. Місто може допомогти на придбання додаткового обладнання, але не має виплачувати зарплату, – розповіла голова медичної комісії у Запорізькій міській раді, Ірина Кулєш

Так що ж це відбувається в Запоріжжі? Місто штормить від незадоволених амбіцій мера  та його маріонеток, які за п’ять років злочинної влади звикли вважати Запоріжжя своєю власною кишенею.