Раніше у Запоріжжі функціонувало 37 бібліотек. Чимала цифра, однак кількість не дорівнює якість. Бібліотеки стали вважатись «пережитком минулого». Постійними відвідувачами були хіба що студенти.

Під час ювілейної 50-ї сесії депутати Запорізької міськради схвалили рішення про реорганізацію бібліотечних установ. Так, у 2018 році запрацювала реформа бібліотечної системи – одна з перших в Україні.

Перших крок – об’єднання дитячої і дорослої бібліотечних мереж міста – 37 бібліотек філій (20 – дорослих і 17 – дитячих) у єдину публічну міську бібліотечну систему. За даними Департаменту культури і туризму Запорізької міської ради, на початку реформи у закладах було 228 штатних одиниць, де працювало 184 людини. Величезне фінансування витрачалось на заробітні плати працівникам і оплату комунальних послуг. Бюджету на розвиток установ не вистачало. На сьогодні у місті збережено 184 штатні одиниці. Працівників не звільняли, тільки скорочували ставки.

Справжнім проривом стала автоматизація основних бібліотечних процесів, впровадження системи Е-книга. Завдяки сервісу вдалося відійти від паперових носіїв, всі процедури пришвидшились та спростились, а також можна самостійно здійснювати онлайн-пошук необхідної літератури за допомогою електронного каталогу. Облік діяльності бібліотек ведеться автоматично.

Я пишаюсь нашими бібліотеками. Нашою айдентикою. Нашим ремонтом та інтер’єром. Книгами, які ми пропонуємо читачам. Пишаюсь сервісом Є-книга. Ми рухаємося у вірному напрямку, – ділиться зі своїми підписниками у соцмережах начальниця упраління туризму Департаменту культури і туризму Запорізької міськради Катерина Сімонова.

Під час реформування закрито 10 малоефективних бібліотек, які знаходились у напівпідвальних та цокольних приміщеннях, були малими за площею й не мали попиту. Натомість модернізовано 6 закладів – хаби, з залученням професійного дизайнера: вул. Гоголя, 66, пр. Маяковського, 7, вул. Історична, 45, вул. Олександрівська, 51, пр. Соборний, 173, вул. Ситова, 6. Новий підхід та сучасний інтер’єр суттєво збільшили кількість читачів в оновлених бібліотеках – з 13% до 38%. Зарплатня працівників бібліотек збільшилась на 10-15%.

Окрім цільового призначення в оновлених бібліотеках проводяться масштабні культурні заходи: презентації, тренінги, майстер-класи, мистецькі івенти; діють проєкти: «Літературний дитячий табір» (щоденно), «Бібліоняня» (щосуботи), мовні курси: англійська, китайська, працює «Speak ing club» та шаховий клуб (щотижня), запроваджена послуга «Доставка книг на замовлення», триває набір на курси польської та чеської мови тощо.

У 2019 році придбано книжок на 1 млн грн – 3500 примірників, у 2020 р. 1,5 млн грн – 4300 книг, 2021 р. близько 2 млн грн – 5800 примірників. Вперше у Запоріжжі було придбано інклюзивну літературу для дітей з вадами зору на 500 тис. грн.

Наразі триває ремонт ще в шести закладах і планується їх відкриття.

Перейняти запорізький досвід зголосилися керівники бібліотек у Нікополі, Херсоні, Маріуполі та Дніпрі.

Фото зі сторінки Катерини Сімонової та міськради