Сьогодні, 1 вересня, у Жовтневому районному суді розглядали справу стосовно колишнього очільника управління МВС у Запорізькії області, генерала міліції Володимира Серби за жорстокий розгін Майдану 26 січня 2014 року.

 Оскільки минулого разу суддя відпустила обвинувачуваного під особисте зобов’язання – політичні діячі, активісти та просто небайдужі громадяни зібрались біля установи, щоб дати зрозуміти правоохоронцям й служителям феміди, що вони не збираються забувати про криваві злочини режиму часів правління Януковича.

Фото зі сторінки у Фейсбук Олега Чернова

Сербу обвинувачують за ч. 2 ст. 28 (вчинення злочину групою осіб), ч. 1 ст. 294 (масові заворушення) та ч. 1 ст. 265 (перевищення влади, або службових повноважень працівником правоохоронного органу) Кримінального кодексу України. З липня 2014 року чоловік перебував у розшуку. Відомості про це розміщено на сайті МВС. 1 липня 2021 року він неочікувано добровільно з’явився на судове засідання.

На суді колишній очільник управління МВС повідомив, що за 7,5 років йому ніхто не повідомив, що він знаходиться в розшуку й треба з’являтись на судові засідання. Для судді Юлії Пивоварової цього виявилось достатньо. Як ми вже вказували, обвинувачуваного відпустили під особисте зобов’язання.

В день знань вчергове спробують притягнути ексгенерала міліції до відповідальності. Паралельно із судовим засіданням проходить мітинг на вул. Олександрівській, 6 (Жовтневий районний суд). Організатори – Запорізька територіальна організація партії «Європейська Солідарність».

Фото зі сторінки у Фейсбук Аліси Сисоєвої

Народний депутат восьмого скликання, голова Запорізької територіальної організації партії  Ігор Артюшенко розповів журналістам RegionNews, що безкарність злочинів Володимира Серби пояснюється покровительством з високих кабінетів.

«На суді Серба заявив, що всі ці роки «не знав про розшук», що «загубив український паспорт», а повернутись в Україну «не міг через епідемію коронавірусу».

А місцевий відділок поліції заявив, що Серба не перебуває в розшуку, а тому затримати його не можуть.

 І суд повірив у всю цю маячню, присудивши Володимиру Сербі найм’якший запобіжний захід – особисте зобов’язання. Тобто під “чесне слово” відпустили особу, яка віддавала наказ бити запоріжців та 6 років ховалася в Росії та на окупованих територіях (бо де ще можна «загубити» український паспорт).

 Але насправді справа геть в іншому. Бо вони не повертаються – їх системно повертають.

  1. Хтось зняв Сербу з розшуку.
  2. Хтось забезпечив, щоб розшукуваний вільно перетнув кордон. Без паспорта.
  3. Хтось пообіцяв Сербі повну і неадекватну лояльність суду.

Бо без гарантій безпеки та волі Серба б точно не повертався, а продовжив би бігати “російським світом”.

І цей “хтось” точно сидить не в Запоріжжі. Бо “вирішити питання” з поліцією, прикордонниками та судом можливо тільки на центральному рівні – у високому київському кабінеті».

 Декілька десятків місцевих мешканців тримають у руках національну символіку, а також плакати з написами: «Сербу за ґрати», «Error 404 Jusuce Not Found» тощо. Попри спеку люди готові стояти до останнього.

 

Керівник Секретаріату Запорізької територіальної організації партії «Європейська Солідарність», депутат Запорізької обласної ради Олег Чернов заявив, що вони роками оббивають пороги судів й виходять на мітинги починаючи з 2015 року:

Фото: Олег Чернов

«Особисте зобов’язання – це зовсім не той запобіжний захід, на який заслуговує державний зрадник і поплічник Януковича Серба.

 І якщо у суду немає питань до винного у кривавих побиттях майданівців, то у нас їх безліч. Де український паспорт Серби? Чому він зник з розшуку? Чому переховувався в країні-агресорі? І головне – хто має відповідати за розгін людей 26 січня?

 Запоріжці не забули тяжкі злочини проти патріотів. У 2015 році ми вже стояли під цим судом, щоб добитись справедливого вироку для ОПГ Анісімова, які, як і Серба, є людьми Януковича. Сьогодні ми знову вийшли і вимагаємо справедливості. Бо місце Володимира Серби – за ґратами»

На цей час відомо рішення суддів. Як і всі попередні рази запорізька феміда непохитна – Сербу відпускають під особисте зобов’язання.