На сайті електронних петицій з’явилась пропозиція від відомого шоу-мена – Ігоря Кондратюка, щодо заборони концертів російських артистів в Україні. Громадяни проголосували за неї, тепер президент Володимир Зеленський може розглянути та вносити в установленому порядку на розгляд Верховної Ради законопроєкти, спрямовані на вирішення питань порушених  у петиції.

За «Повну заборону концертної діяльності артистів з країни-агресора – Росії до повернення Криму в склад України та відновлення контролю Україною над своїми східними кордонами» проголосували 25355 громадян (до кінця голосування залишилось 72 дні).

На думку Ігоря Кондратюка, артисти з країни-агресора, які промовчали під час окупації Криму та нападу російських військ на українські землі, не мають права тут виступати. Виключення можна зробити тільки для культурних діячів з Росії, які публічно засудили дії Путіна (Віктор Шендерович, Лія Ахеджакова, Андрій Макаревич тощо).

Це неприродно, коли артист виступає і для росіян-окупантів, і для окупованих ними українців. Любов до носіїв культури агресора розвиває в українцях так званий шведський синдром. Цього потрібно уникати, якщо ми не хочемо більше втрат територій та населення, та перемогти у цій праведній для України та українців війні. Музика і інші види мистецтва від агресора не можуть бути поза політикою під час війни. Оскільки вони є продовження війни іншими методами – методами зацікавлення українців культурою агресора, від зброї якого загинули тисячі українців та зазнали поневірянь мільйони вимушених переселенців.

Оскільки петиція набрала необхідну кількість голосів – відповідно до ст. 23-1 Закону України “Про звернення громадян” пропозиція може реалізовуватись органом, якому вона адресована, шляхом прийняття з питань, віднесених до його компетенції, відповідного рішення. Президент України, Кабінет Міністрів України, нардепи за результатом розгляду мають право розробляти та вносити в установленому порядку на розгляд Верховної Ради законопроєкти, спрямовані на вирішення порушених питань.

Зауважимо, останнім часом до України приїздило безліч російських виконавців. Включно із тими, що публічно підтримали дії Росії стосовно України та виступали в окупованому Криму.

На головній – фотоілюстрація